Под 50% от българите с шанс да живеят по европейски

Хората в България са от два свята – едните водят борба за оцеляване като в следвоенните години, а другите живеят модерно, като истински европейци. Това показва изследване на агенция „Ноема“ за динамиката на потребителските нагласи на българина.

Първата група от населението агенцията условно определя като „хора извън времето“. Това са предимно пенсионери, хора с ниски доходи, от малки населени места и са около 56% от населението.

Втората група е условно наречена от агенцията „новите европейци в България“ и те представлява 44% от населението, обединяващото за които е стремежът към развитие, независимо от населеното място, възрастта и доходите.

Според изследването през миналата години ниските доходи се увеличават с изключително бавен темп, тоест бедните си остават бедни, а високите доходи за една година са се вдигнали много по-бързо.

Един процент от населението на България са имали средномесечни доходи над 2000 лв. през 2006 година, а през 2007 година са 3%, посочиха от „Ноема“.

Според изследователите хората от първата група нямат дори шанса да станат европейци. Според тях преходът изигра ролята на военна криза, която раздели обществото на две – първата група, която не успява да се включи във времето и да започне да живее по европейски, и втората група потребители, които живеят по европейски и определящото за тях не е доходът, а ценностната ориентация, убедени са социолозите от „Ноема“.

Според друго проучване на агенция „Синовейт – България“ за разпределението на разходите казва че все още водещи са разходите за храна и напитки – около 35 – 36%.Все пак расте значението на неща, които преди отсъстваха от портфейла на разходите, като разходи за пътувания, за образование, за застраховки, дори за спестявания.

Според изследването на „притежанията“ всеки в България има цветен телевизор – един в хола и един в кухнята. България е с най-голям дял собствени жилища и вече са започнали продажби, т.е. жилищата са станали пазарен продукт. Делът на вторите жилища намалява, което показва, че тенденцията е жилищата да навлизат в пазарния оборот, посочиха изследователите.

На двама души се падат по повече от един автомобил. Масово расте делът на притежаващите дебитни карти, също и на тези, които притежават кредитни карти. Увеличава се и делът на хората, притежаващи преносими компютри. Агенцията прави сравненията на базата на проучвания за първата половина на 2007 и втората половина на годината.

Рекламата е най-влиятелният фактор за потреблението, расте интернет проникването в домакинствата, показва още проучването на „Синовейт – България“. За 2007 година 33% от домакинствата притежават интернет в къщи. Кабелната телевизия е навлязла в три четвърти от домакинствата. Достигната е точката на насищане с мобилни телефони. Няма повече кой да си вземе мобилен телефон и тези, които имат, са с по 2 – 3. Фактически около 90% от населението са с мобилни телефони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *