Цените на широколентовия интернет ще паднат

Цените на широколентовия интернет ще се понижат, съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков след подписване на споразумение между БТК и Сдружението за електронни комуникации за бистрийм достъп. Договорката дава достъп на алтернативните оператори до ADSL мрежата на БТК, за да предоставят собствени широколентови услуги на потребителите.

След преговори, продължили повече от 4 години, БТК се съгласи да предостави мрежата си за ADSL услуги на алтернативните доставчици. По думите на Веселин Божков споразумението ще доведе до драстично намаляване на цените за широколентов интернет. Самият факт, че въвеждаме различни доставчици на един и същ вид услуга, който ще се бори за всеки един потребителски договор, ще доведе да намаляване на цените, това е без съмнение.

Широколентовата технология дава възможност за пренос на интернет и услуги по заявка. Бистрийм споразумението ще осигури на клиентите по-голям избор, като едновременно за гласова услуга потребителят може да е абонат на един оператор, а за интернет услуга – на друг. Услугата в страните от Европейския съюз е с около 50 на сто по-скъпа, отколкото е у нас, обясни Веселин Божков. Той увери обаче, че КРС ще увеличи таксите на доставчиците, чиито кабели висят между блоковете. По закон те са задължени да осигурят подземно окабеляване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *