Очаквания за седмицата 21 – 25 януари 2008 г.

На финансовите пазари им предстои достатъчно интересна седмица.Във вторник ще бъде публикувано решението по лихвения процент на Банка Канада, очаква се, че лихвата ще бъде понижена от 4,25% до 4,0%. Икономически предпоставки за понижението съществуват, особено както е видно по пазара на труда. В същия ден ще се публикуват данните по продажбите на дребно за декември, които през ноември практически преостановиха своя ръст, падене на показателя за декември ще даде сигнал за проблеми в икономиката. В четвъртък излиза отчета по парично-кредитната политика на Банка Канада, който е възможно да обясни действията на канадската централна банка и перспективите за монетарната политика. Решението по лихвения процент ще бъде прието с отчитане инфлационните данни. Инфлационния натиск в Канада все още е достатъчно умерен, базовия индекс на цените расте на 1,6% в годишно изчисление. В склучай че Банка Канада не решии да понижи лихвата, причината за това може да бъде само в усиления инфлационен натиск.

Данните за Япония практически повторят канадските. Също ще бъде публикувано решение по лихвения процент и отчета на Банка Япония, както и ще излязат данните по инфлацията. Но, за разлика от Банка Канада, японската централна банка засега не планира понижение на лихвата. Вероятно процента ще остане неизменен и това може да продължи още дълго. За разлика от другите централни банки, Банка Япония се е заровила в свои проблеми и засега не е готова да предприеме каквито и да било активни действия. Влошението на икономическата ситуация засегна и азиатската икономика, а укрепването на йената ще бъде по единствения активен сектор в японската икономика – експорта. В края на седмицата ще излязат данните по инфлацията, най-накрая потребителските цени трайно се закрепиха над нулевата отметка и общо за ноември показапа ръст 0,6%, но това е само по общия индекс на цените. В случай че не се отметне цените на енергията и хран. продукти, то тогава индекса на потребителските цени все още остава в отрицателна зона -0,1%. Това означава, че Банка Япония продължава да остава страничен наблюдател. При всичко това японската валута ще остава на поискване и колкото и слаба да бъде ситуацията на финансовите пазари – толкова по-добре ще се чувства йената.

В Англия седмицата започва с публикация данните по цените на жилища от Rightmove. Като се вземе под внимание, че финансовия сектор силно зависи от пазара на недвижимости, а именно финансовия сектор повече от 50% обезпечава ръстта на английската икономика, може да се оцени значимостта на ситуацията на жилищния пазар за икономиката като цяло. Седмицата във Великобритания продължава с публикациата в сряда на „минутките“ на Банка Англия и предварителните данни по ръстта на БВП за 4 тримесечие. Това ще се отрази и на английската валута, която активно се продава през последните месеци. Ако протокола сигнализира за поредния път за нерешителност на централната банка, паунда отново може да се окаже под натиск, в случай че ясно е обозначена линията на поведение на Банка Англии кабела може да получи подкрепа. Очаква се, че годишния темп на икономическия ръст ще спадне от 3,3% до 2,8%, ако данните се окажат по-лоши натиска на паунда ще се усили, както и очакванията за понижение на лихвения процент.

В Европа всё спокойно, хотелось бы так сказать, да не получается. Высокая инфляция на фоне замедляющейся экономики несёт риски стагфляции, в такой ситуации ЕЦБ не позавидуешь. В понеделник ще излязат данните по динамиката на производствените цени в Германия. В сряда своята присъда за икономиката ще публикува немеския институт Ifo, настроенията в деловите кръгове, които падат вече 6 месеца и практически достигнаха двугодишен минимум. Спада на индекса ще укаже по-нататъшното влошение на икономическата ситуация в Германия. В четвъртък председателя на ЕЦБ Ж.-К.Трише ще обсъжда икономическия риск заедно с финансовия министър на САЩ Г.Полсън. техните изказвания могат сериозно да повлиаят на финансовите пазари. Очакванията по лихвения процент на ЕЦБ са умерено-позитивни.

Предстоящата седмица в САЩ обещава да бъде достатъчно спокойна, публикуваните данни няма да бъдат много, затова и големия интерес ще бъде прикован около новините с фондовия пазар и изказвания. Седмицата започва с почивния ден на М.Л.Кинг, а това не значи че фондовите пазари в САЩ ще почиват. Единствените важни данни за седмицата ще бъдат данните по продажбите на жилища на вторичния пазар, публикуващи се в четвъртък. Сериозното спадане на продажбите може да установи снижение в цените на недвижимости, което засега дава достатъчно умерени темпове, но може и да се ускори. Възможно е да получи своето продължение обсужденето на плана на Дж. Буш по стимулирането на икономиката, което предполага стимули в размер на 1% от БВП. Засега към плана на Буш участниците на пазара се отнасят със здрав скептицизъм и очакват подробности. Възможно е, ситуацията да проясни изказването на министъра на финансите на САЩ, ясно е едно – мерките ще бъдат временни и причините за текущата криза няма да се отстранят. Трябва също да се обърне внимание на изказването на бившия председател на ФРС А.Грийнспен, който през миналата седмица излезе с нов възглед – рецесията в САЩ вече започна. Динамиката на долара ще се определи от серия фактори: развитието на ситуацията около плана Буша, ситуациите на пазара на недвижимости и фондовия пазар в САЩ. Пазара се е настроил за сериозно понижение на лихвения процент от ФРС до края на месеца, някои очакват снижения веднага до 3,5% и това оказва натиск на представителите на ФРС, които засега не са готови за такава крачка. В случай че ФРС засили натиска на пазара и рязко понижи лихвения процент, това до нищо хубаво няма да доведе, а може да породи още по-голяма дестабилизация на финансовите пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *