Половината митничари с фалшиви дипломи

Около 50% от митничарите в страната са с фалшиви дипломи, каза директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов повреме на заседание на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към Народното събрание.

Фалшивите дипломи са предимно от Югозападния университет-Благоевград и от Свищовския университет.

Най-тежка е ситуацията на софийското летище, където близки и роднини на служители на полицията и следствието работят като митничари. Две митници са проверени по сигнали за корумпирани митничари. Докладът с проверката е предоставен на НАП, след което Танов ще изпрати проверката в прокуратурата.

Той поиска от комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси да му предостави списък с имената на митничарите, към които има съмнения за корупция.
По думите на председателя на комисията Яне Янев около 27 са имената на митничари, които са подадени като сигнал. По справка на комисията около 70% от тези служители все още работят в митниците, при условие, че сигналът е подаден още преди една година.
По думите на Танов около 12 от служителите на митница Калотина са осъждани и с присъди.

Според Бойко Великов, член на комисията, около 61 са митничарите, които са с голямо имущество, несъизмеримо с тяхното заплащане и след направените проверки се е оказало, че те са безупречни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *