Топ технологиите на 2010

Ето кои, според водещата анализаторска агенция в технологичния сектор Gartner, ще са най-влиятелните технологии на 2010 година*

1) Облачен компютинг: той превзема живота ни все повече и днес всеки от нас ползва някакъв компютърен ресурс под формата на услуга – дори и да не плаща за него. Този нов подход в ползването на компютърните ресурси позволява облачните услуги да се използват по най-различни начини за създаването на нови приложения или решения. “Това е номер 1 стратегическа технология” – казва Кайт и посочва, че днес ако човек има добра идея за разработване на софтуерно приложение, инвеститорите първо ще го попитат дали става дума за традиционно инсталационно решение или за софтуер като усуга – и ако не е SaaS, те надали ще имат интерес към него.
Няколко важни характеристики правят “облака” извънредно интересен и привлекателен. “Облакът е базиран на услуги. Той е скалируем и еластичен. Той е споделен. Цената му се измерва според потреблението”, обяснява още Анди Кайт.
През 2010 г. интересно тук, според Gartner, ще е развитието в баланса между публичния “облак”, “частните облаци” и хибридните системи. Видно е, че “един размер не пасва на всички” и всеки от подходите има своите плюсове и минуси, коментира Кайт. Ако организацията заложи на изцяло частн облак, тя ще загуби от икономиите от мащаба, характерни за публичния облак; ако предпочете публичния, навярно ще трябва да направи компромис със сигурността си.
2) Усъвършенствани анализи: системите за анализ на база големи обеми информация ще претърпят промени. Оптимизацията и симулацията чрез използването на аналитични инструменти и модели ще помага за увеличаването на ефективността от бизнес-решенията чрез изследване на алтернативни подходи и сценарии. Използването на ERP, CRM системи в комбинация с фиксирани правила и политики за вземане на по-информирани решения не е нещо ново за бизнеса. Новата стъпка е в предлагането на симулации, прогнозиране, оптимизиране и други напредничави форми на анализ.
3) Компютърни решения за клиента: все повече ще се възползваме от PC виртуализацията и все по-често компютърът ще е просто терминал за ползване на виртуален декстоп. Виртуализацията ще направи така, че изборът на хардуерна платформа и на операционна система става все по-малко фундаментален. Предприятията обаче трябва да си направят дългосрочна “карта” за своя подход към стандарти, собственост и поддръжка, операционни среди и избор на приложения, внедряване и обновяване, управление и сигурност.
4) ИТ за зелен бизнес: досега говорехме за това как ИТ решенията да бъдат по-щадящи за околната среда, но днес ние търсим начин да използваме технологиите така, че чрез тях да опазваме околната среда. Например да използваме видеоконференции, за да намалим пътуванията, да ползваме софтуер за да оптимизираме транспортирането на стоки, да ползваме електронен документооборт вместо хартиен. Все повече става модно да се работи от разстояние. Освен това ИТ могат да предоставят средствата за анализ, чрез които предприятията от други индустрии допълнително да намалят вредните влияния – например анализ на транспортните разходи, разхода на гориво и отделянето на въглероден двуокис и др.
5) Преоформяне на центровете за данни: проектирането на центровете за данни става изкуство. Енергийната ефективност е основният акцент. Анализаторите са установили, че за 1 сървър в центъра за данни, за период от 4 години, се изразходват повече средства за ток, отколкото за оборудване на самата машина. Сега това трябва да се промени и най-ценното през 2010 г. ще е умението да се проектират енергийно активни центрове за данни. Друг ключов акцент е усъвършенстването на управлението. Големи центрове за данни с хиляди сървъри вече се управляват не от десетки администратори, а от един или двама ИТ специалисти.
6) Социални компютърни системи: уики-енциклопедии в организациите създават добавена стойност за бизнеса, служителите трупат съдържание и го споделят помежду си в процеса на работа, а в публичното пространство хората се изявяват във Facebook или Twitter – това е неизбежно и ще продължи да бъде още по-осезаемо през 2010 г. Предприятията трябва да разгледат всички аспекти на това явление. Тяхното участие в социалните медии може да им донесе много ползи. Не бива да се пренебрегва ролята на социалните мрежи за създаването на общности.
7) Сигурност – мониторинг на активностите: когато иде реч за сигурността, вече не е достатъчно да се опитваме да се браним от външни нападения. Вместо това трябва да следим активностите в корпоративната инфраструктура постоянно, казва Анди Кайт. Мониторингът и откриването на характерни особености, специфични последователности и тенденции – това е ключът към защитата днес. Зловредните дейности все по-често биват прикрити зад маската на дискретни събития, нормални процеси в мрежата, съвсем легални и оторизирани потребители и стандартни приложения. Чрез мониторинг на всички активности и анализ на особеностите можем да се пазим и от външни, и от вътрешни атаки, и от видни и целенасочени акции, и от тихи пасивни набези като например източване на информация, кражба на акаунти и т.н.
8) Флаш памети: производителността на флаш-паметта безспорно е значително по-добра от тази при дисковете с механично въртене. Флаш-паметта е по-бърза, енергийно ефективна – тя щади батериите на мобилните устройства и ги пести. Проблемът е в цената, която – макар разликата да намалява – остава висока, и във факта, че флаш-паметта има ограничен живот. Сега обаче се прилагат софтуерни алгоритми за писане върху части от паметта, така че да се удължи животът й. В крайна сметка тази технология ще се радва на над 100% годишен растеж през следващите няколко години и ще се окаже стратегическа за много ИТ области, включително потребителска електроника, развлекателни технологии, вградени ИТ системи. За бизнеса флаш-паметта предлага много удобства, сред които пестене на пространство, по-малко отделяна топлина и респективно по-малко нужда от охлаждане, повече производителност и устойчивост.
9) Виртуализация: тя вече е превзела центровете за данни, но скоро ще започне да се използва масово и на работните станции. Тук “модната” тенденция ще е “миграцията на живо” – преместването на една работеща виртуална машина докато нейните операционна система и приложен софтуер продължават да изпълняват своите задачи така, сякаш си стоят на оригиналния физически сървър. Именно това ново развитие е причината виртуализацията да остане в списъка на 10-те топ технологии, макар че беше в него и през 2009 г.
10) Мобилни приложения: те превземат живота ни безпощадно. Все повече компактните мобилни устройства изместват компютъра и дори ноутбука. Това оказва влияние не само върху хардуерния бизнес, но и върху приложенията и комуникациите.
Десетте най-важни технологии на 2010 година бяха представени по време на “Gartner Executive Event” в столичния хотел Шератон, където бе обявено откриването на софийския офис на Calisto – дистрибутор на Gartner.

TechNews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *