Пол Кругман: Още 500 млрд. долара са нужни за стимулиране на икономиката

Известният икономист Пол Кругман, който спечели Нобеловата награда за икономика миналата година, прикани американското правителство да приложи втори пакет от мерки за стимулиране на икономиката от поне 500 млрд. долара. В интервю пред BBC той заяви, че ако това не се направи, икономическото възстановяване ще бъде толкова бавно и мъчително, че ще се усеща като рецесия.
Според него подобна мярка няма да доведе до инфлация, защото е невъзможно да се намали дефицитът в икономиката. Пол Кругман е професор по икономика в университета Принстън и е виден последовател на Кейнсианската школа в икономиката. Той вярва, че намесата на държавата ще изиграе критична роля за възстановяването на американската икономика.
Пол Кругман се опасява, че ако мерките на администрацията на президента Барак Обама не са достатъчно навременни и адекватни, забавянето на икономиката може да продължи от пет до десет години и да коства трилиони долари на данъкоплатците. Според него спасителният план на стойност 800 млрд. долара е прекалено малък предвид размера на американската икономика.
Той е загатнал, че финансовото министерство на САЩ обсъжда възможността за отпускането на нов пакет за стимулиране на икономиката. Кругман е отхвърлил твърденията, че САЩ не може да си позволи това на фона на драстичния бюджетен дефицит, който достигна 1,75 млрд. долара.
Според Кругман бюджетният дефицит може да бъде овладян в дългосрочен план, особено ако се разреши сериозният проблем с нарастването на разходите за здравеопазване.
Кругман е признал, че като привърженик на идеята за цялостна национализация на затруднените финансови институции, е останал изненадан от това колко бързо банките са успели да се рекапитализират. Икономистът допълва, че правителството е социализирало финансовата система, но „през задната врата“, и тези половинчати мерки няма да имат нужния ефект.
Проблемът може да се разреши с много по-стриктна регулация на целия финансов сектор, а не само за търговските банки, смята Пол Кругман. Според него именно оскъдната регулация в САЩ е причинила сегашната икономическа криза, а липсата на добре функционираща социална система е направила последиците много тежки. Той вярва, че кризата ще накара американското правителство да се поучи от европейския модел за социална демокрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *