Помощ! Банките ни грабят ІІ Вече падат лихвите по депозитите, скоро ще свалят и по кредитите!

Причина има, повод няма. Това е като революционна ситуация – низините искат, върхушката не дава. В случая – хората искат, банките не дават! И понеже революциите се случват в 19-20 век и в третия свят, то при нас не може да стане. Но трябва ли да си траем? И има ли защо да недоволстваме? Какво да се прави? Ще се опитам да внеса яснота по въпроса в поредица от статии.Още отсега бързам да кажа – ще се промени нещо в банките в България. Но какво и колко, зависи от нас. От мен, от теб. Сега в банките е и ножът, и хлябът.
 
Понеже без тях не може, те си развяват байрака.
Как?Променят банковите лихви по кредитите (а могат и по депозитите), когато и както си искат. Без ваше съгласие или дори уведомление. Това е записано в договора и вие сте се съгласили доброволно, без бой и натиск. Значи ли, че това е нормално? Като теглиш кредит, ти си правиш сметките при една макрорамка. Ако тя се промени, както с кризата стана, средата не се променя само за теб, а и за банките, за всички. Но само банката има право да променя условията, т.е. да завиши лихвите. Защо? Защото е по-силната и се е преборила с лоби пред политиците да го прави.
Какво става?От 100% раздадени кредити 17.8% за момента са лоши, т.е. няма да се върнат никога. Това е загуба за банката. Хампарцумян, като защитник на банковото войнство, казва, че това са 9 000 000 000 лева! Тези пари трябва да се избият от някъде. Откъде? От всички, ползващи банкови услуги. Те се завишават, за да се преглътне тази загуба. И се започва. Увеличават цената на кредита, но на тези, които са редовни, които си плащат, които се борят и в крайна сметка държат икономиката на крака. Значи добрите плащат заради лошите. Умните ­ за глупавите. Можещите – за неможещите. Работещите – за фалиралите! Е, не е ли абсурд това? Значи е по-лесно да си фалирал, неможещ, незнаещ. и т.н. Всичко се прехвърля от болната на здравата глава! Но не и на банковата такава. Те не губят. Те прехвърлят проблема, те винаги са прави! И това е записано в договора, който сте подписали с тях. Може, за да се спести неразбиране, като последна клауза на всеки банков договор да бъде записано: “Банката винаги е права!”. Когато се променя тази прочута среда за правене на бизнес, когато самото правене на бизнес стане по-трудно, правилното е банките да намаляват лихвите по кредитите, за да може работещите фирми да не фалират. Да запазят работни места, а не да уволняват. Ако са печеливши, да увеличават инвестициите си и да откриват нови бизнеси, работни места и т.н. Така се върти икономиката и светът! Така стана в Западна Европа и САЩ. Затова те по-бързо излизат от рецесията и кризата.
Какво ще стане, ако лихвите се намалят?Обратното на това, което е сега. Ще се увеличи разполагаемият доход във фирмите и домакинствата. А това ще доведе до по-малко криза, мъка, драма. Ще се увеличи потреблението, което непрекъснато спада. То ще генерира търсене, работа за фирмите, намаляване на безработицата и излизане от кризата. Ще намалеят лошите кредити за банките и те ще са на печалба, дори и за тях ще е по-добре! Ще се подобри макросредата за правене на бизнес и те ще имат повече кредити, което и искат. Повече хора и фирми ще отговарят на техните условия за кредитиране. Ще печелят повече и повече.
Нали това искате? Защо го правите по трудния начин? Защото е по-лесно така. Защото е записано, че винаги сте прави.
Ако влезе директивата на Европейския съюз (93), че не може едностранно да се променят условията по договорите, всичко ще си дойде на мястото и бавно или по-бързо България ще излезе от кризата. От низходяща спиралата ще стане възходяща.Бойко, къде си? Яхни гребена на вълната и народът ще ти осигури втори мандат, и още пътища и магистрали. Плюс три кофи лентички.
Една овца може да се стриже много пъти, но само веднъж да се дере. А банките дерат здрава кожа, за да закърпят болната. А за това, че банките са раздали лоши кредити, са си виновни сами. Те са ги раздали, техните директори са спуснали условията за кредитиране. Техните анализатори са прогнозирали ръст на строителството, хотелите и простотиите. Аз също съм анализатор и съм прогнозирал точно обратното, и съм го публикувал черно на бяло. Значи за техните грешки плащаме ние, ама всички ние включително и тези, които нямат никакви кредити и никакви отношения с банки. Това става чрез цените на стоките, защото в тях са калкулирани лихвите по кредитите на фирмите. Дори и като си купуваш само хляб.
Банките не са зло! Те са необходимо зло. Като женитбата. Ама айде стига толкоз! За успокоение ще ви прогнозирам две неща. Първо, лихвите ще паднат. Не от утре или други ден. Но скоро. Самите банки се подготвят за това. Те вече отдавна намаляват лихвите по депозитите. Така си отварят марж за по-голяма печалба, т.е. те сега печелят повече отпреди 2-3 месеца, но не свалят лихвите по кредитите. И второ: за банките ще се говори и пише все повече. Нещата ще ескалират съвсем скоро. Всеки ден и час, защото проблемът е много наболял. Може би всичко ще се реши до седмици. И тук е ролята ни. Ако всеки си натиска парцалите, нищо няма да стане. Банковият проблем е проблем на всички. На фирми и на граждани. На бедни и на богати. Общата ни нетърпимост ще даде общ резултат.
Намаляването на лихвите е основният път към излизането ни от кризата. И не държавно, централно намаляване, а пазарно. Само даването на права и на другата страна – кредитоискателя, е достатъчно. Нищо повече.
Да не променят условията по договорите едностранно. Да не те дерат, когато си искат. Вече казах, че самите банки знаят, че това положение няма да е вечно, но си правят оглушки, защото сега разликата между привлечен и отдаден капитал е най-голяма. Т.е. колкото по-дълго се задържи това положение, толкова по-добре за тях. Ще избият всичките си загуби. Проблемът е като при мобилните оператори, които ни закрепостиха. Те са три, но народът победи. Банките са над 46, но ние ще победим. Защото истината, правото и моралът са на наша страна. Въпреки договорите и дребните хитрини. Ние искаме да ни стрижете! Ние сме ваши! Но не ни колете.

Светозар Гледачев, финансов анализатор    /Препратена от читател/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *