Португалия губи инерция с реформите, смятат от ЕС и ЕЦБ

Въпреки общите подобрения на икономическата и финансовата обстановка възстановяването на Португалия все още не може да се ускори заради сериозния дълг в публичния и частния сектор, съобщава Европейската комисия (ЕК). Това е заключението на представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и ЕК, които посетиха Португалия, за да оценят резултатите след прилагането на финансовата спасителната програма, наложена от Европейския съюз и МВФ през юли.

Според делегатите опитите за намаляване на бюджетния дефицит в страната и напредъкът в структурните реформи са изгубили инерция. Въпреки че бяха взети мерки за синхронизиране на доходите с производителността, правителството взе решение и да се повиши минималната работна заплата. Според ЕС и ЕЦБ това ще затрудни борбата на страната с безработицата.

Европейските органи също така очакват икономическият растеж през 2014-2015 да бъде по-нисък от прогнозирания от правителството.

Надзорът призова португалското правителство да поддържа по-амбициозна реформаторска програма в бъдеще и да осъществява систематичен мониторинг и оценка на ефекта от направените реформи.

Следващата мисия за оценка на напредъка ще се осъществи през пролетта на 2015.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *