Португалия ще облекчава средната класа от данъци

Новият министър-председател на Португалия, който е против строгите бюджетни икономии, обяви, че възнамерява да освободи средната класа от „задушаващите данъци“ като част от плана си за възстановяване на икономиката и въпреки страховете, че евентуално фискално отпускане ще възроди данъчните проблеми на страната, предаде АР.

Против орязването на разходите

Разхлабването на бюджетните икономии, които бяха наложени преди четири години заедно със спасителния пакет от 78 млрд. евро, трябва да осигури повече пари на португалците и да даде тласък на растежа, обясни пред парламента премиерът социалист Антонио Коща в първата си програмна реч.
Коща се противопоставяше на високите данъци, съкращенията на заплатите и замразяването на пенсиите, които все още са в сила, макар Португалия да приключи официално кредитната си програма миналата година. Въпреки това лидерите на страните от еврозоната наблюдават изкъсо дали Португалия ще се отклони от пътя на фискалната консолидация.

„Това правителство няма да служи на Европа против интересите на португалците“, каза Коща. Премиерът все пак обяви, че ще спазва задължителната за еврозоната фискална дисциплина.

Опонентите на Коща твърдят, че наличието на повече свободни пари в домакинствата ще доведе до увеличаване на вноса, а отмяната на съкращенията в заплатите и пенсиите ще влоши бюджетния дефицит. В момента той е около маастрихтския критерий от 3% от БВП на страната, което е много по-добре от 10-те процента през 2010 г.

Обещания без конкретен план

Коща пое властта преди две седмици, след като формира коалиция с Португалската комунистическа партия и радикалния Ляв блок, наричан португалската СИРИЗА. Трите сили заедно имат повече гласове в парламента от спечелилия изборите през октомври премиер консерватор Педру Пасуш Коелю.
Коща обеща да възстанови заплатите на държавните служители, които бяха намалени, да вдигне минималната от сегашните 505 евро на 600 евро месечно, да понижи данъка на ресторантите от 23% на 13%, да намали специалния данък от 3.5% върху заплатите на всички работещи, макар и да не уточни с колко точно.

Новият премиер не даде много подробности как правителството на левицата възнамерява да изпълни тези обещания. Пред парламента Коща каза само, че страната ще започне да спестява например като сложи край на болничните инфекции. Само тази мярка трябва да пести на здравната система по 300 млн. евро годишно, каза Коща. С това и подобни обещания за балансиран бюджет и фискална дисциплина 54-годишният бивш кмет на столицата Лисабон успя да спечели мандат за правителство от президента на страната Анибал Кавако Силва.

Колко ще издържи коалицията

След изборите през октомври Силва връчи мандат на спечелилите – управляващата дотогава коалиция, която си осигури едва 107 депутати в 230-местния парламент. Дясноцентристкият блок на премиера Педро Пасош Коелю беше на власт, докато страната прилагаше тежките икономически мерки по спасителната програма от ЕС за 78 млрд. евро, въведена през 2011 г. Сега обаче кабинетът на премиера Коелю не получи подкрепа за програмата си. В продължение на почти два месеца президентът Анибал Кавако Силва отказваше да връчи мандат на оглавената от Коща лява коалиция.

„За 40 години демокрация никое правителство в Португалия никога не е зависело от подкрепата на антиевропейски сили, т.е. такива, които искат отмяна на Лисабонския договор, на Пакта за стабилност и растеж, прекратяване на валутния съюз и излизане на Португалия от еврото, както и разпускане на НАТО. Това е най-лошият момент за радикална промяна на основите на нашата демокрация“, беше аргументът на Силва. Това упорство вещаеше дълга конституционна криза. Пазарите веднага наказаха страната, чиито държавни облигации поскъпнаха. Така се стигна до отстъпление от позициите на Силва и обещание от Коща за разумна фискална политика.

Осуетяването на конституционната криза беше подкрепено от пазарите. В деня, когато Коща направи програмното си изявление пред парламента, страната успя да пласира при изгодни условия 10-годишни облигации за почти 1 млрд. долара.

Въпреки това остават притесненията за устойчивостта на коалицията в средносрочен план. „Крехката коалиция между леви партии не вещае нищо добро за стабилността на социалистическото управление“, коментира пред New York Times Антонио Барозо, анализатор в лондонската компания Teneo Intelligence. Това означава, че на Коща, който е потомък на индийци от Гоа, ще му трябват повече от йогински умения, за да балансира между социалните искания на своите партньори и доверието на инвеститорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *