Горивата падат под 2 лв. за литър след празниците

След Нова година цените на горивата в България ще паднат под 2 лева за литър, след като петролът на световните пазари удари 7-годишно дъно с $36 за барел.В Ню Йорк вчера януарските фючърси на американския лек суров петрол WTI се продаваха за $36,72 за барел, а европейският еталон Brent поевтиня до невижданите $39,99.

Сривът в цените на световните пазари ще доведе до понижение на цените у нас. Очаква се след празниците българските бензиностанции да свалят цените под 2 лева за литър.Вчера големите вериги у нас масово продаваха бензин А95 между 2,03 и 2,06 лв. за литър, а дизеловото гориво – от 2,06 до 2,09 лв. за литър.

Петъчното решение на ОПЕК да не намалява производството си на фона на свръхпредлагане допринесе за силното понижение на ценитена черното злато. Картелът добива над една трета от световния петрол и всеки ден произвежда 32 милиона барела, а това е над теоретичната цел от 30 милиона барела дневно.

Цените ще продължат да се движат в интервала $40-50 до юни, за когато е насрочена следващата среща на ОПЕК във Виена, предвиждат анализатори.

Още от средата на октомври обаче във Варна Веселин Марешки отвори своя бензиностанция, на която пусна литър бензин А 95 за 1,86 лв.,, дизел за 1,79 лв. и газ за 83 ст.Пред Нова телевизия бизнесменът обясни, че работи на печалба въпреки по-ниските цени, тъй като именно заради тях има повече клиенти. Марешки бе категоричен, че задължително ще открие нови бензиностанции. „Моят марж е около 3 до 5 стотинки, а на другите бензиностанции достига до 40 стотинки. Печеля от по-големия оборот и от повечето клиенти“, обяви бизнесменът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *