Прекратяват регистрацията на коли без ГО

Депутати от икономическата комисия в НС решиха от 2016 г. служебно да се прекратява регистрацията на колите без валидна застраховка „Гражданска отговорност“.Според предложението, регистрацията ще се прекратяваавтоматично, а не да се спират от движение автомобилите само при случайна проверка на пътя.

Намерението е да се прекрати практиката чужденци да карат автомобили с българска регистрация извън страната и при катастрофа да източват Гаранционния фонд, обясни по БНР началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.

„В случай на възникване на произшествие извън България, на територията на друга държава, такъв автомобил, който в масовия случай се управлява или от румънци, или от италианци, или други граждани, тогава българската държава няма да носи отговорност за този автомобил“, каза Рановски.

Началникът на „Пътна полиция“ добави, че „Гаранционният фонд ще уведоми службата по регистрация и ние ще прекратим служебно регистрацията на автомобила на собственика, който не си е сключил застраховката.Редът за възстановяване на регистрациятаще бъде максимално опростен. След представяне на валидна застраховка, регистрацията му ще бъде възстановена в системата“.

Поправка в застрахователния кодекс въвеждаглоба от 400 леваза физическите лица при липсата на „Гражданска отговорност“.

Застраховки онлайн

Днес икономическата комисия в парламента гласува и застраховка „Гражданска отговорност” да се сключва онлайн и без електронен подпис.. Това ще става с дебитна или кредитна карта, а след това застрахователят ще изпраща по куриер стикерът и хартиеното копие на договора.

Съмнявам се, че цената на застраховка „Гражданска отговорност“ ще поевтинее, защото се въвеждат по-високи лимити на обезщетение с Кодекса на застраховането, каза пък пред БНР Владимир Тодоров от Асоциацията за защита на застрахованите и пострадали при ПТП.

Ще има едно облекчение за хората, директно през брокер или застраховател да избират да си спестят това ходене до компанията. Ноако клиентът реши да прави разсрочено плащане, може и да се повиши цената, защото ще има разходи за куриера, които са за сметка на клиента, обясни експертът.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев„този текст е най-важният или един от най-важните. Тези застраховки онлайн ще се сключват и без електронен подпис”. По думите му по този начинзастраховките ще поевтинеят с 20 до 40 лв.

Владимир Тодоров определи като ненужен зеления стикер, удостоверяващ задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобилите.

Ние поискахме отвод на председателя на икономическата комисия, който е в икономически отношения с печатницата, печатала въпросните зелени стикери. От 3 години наличието на „Гражданска отговорност“ или липсата ѝ се удостоверявапрез регистрационния номер, а не през стикера. От 3 години насам стикерът няма абсолютно никаква роля, така че той е ненужен, каза Тодоров.Според него,не повече от 10-15% от клиентите ще използват онлайн застраховането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *