Поскъпват само много качествени имоти

Калоян Богданов, маркетинг мениджър на „АДРЕС недвижими имоти“
– Г-н Богданов, напоследък се забелязва повишено търсене на имоти заради случките в банковата сфера и падащите лихви по депозитите. Колко дълго смятате, че ще продължи този период?
– Започнал е от юни 2014 г. и продължава с пълна сила в последните 8-9 месеца. Гледайки последните информации как отново лихвите падат, от 10 години не е имало толкова ниски лихви по депозитите, не смятам, че ще има някакво отстъпление от търсенето на имоти. Напротив, дори по-вероятно е нещата да се засилят още повече. Вече в момента масово банките предлагат лихви по 0,5% и т.н. А при отдаване на имот под наем като инвестиция на купен имот доходността е около 4-5%. Така че виждате, че става въпрос за пъти-пъти повече. Отделно освен падащите лихви по депозитите важно е, че и от 1 януари 2015 г. данъкът върху лихвите по депозитите вече не е само върху депозитите, които са с фиксиран срок, а и на абсолютно всички сметки, включително и на дебитните карти. Всяка лихва, колкото и да е малка, се облага с 8% данък. И това допълнително намалява доходността, не само спадналата лихва по депозит, но и този данък. Естествено, това намалява интереса към държане на пари в банките. Прогнозите са, че тази тенденция ще се запази и ще продължи, а дори ще се засилва с продължаващия спад на лихвите по депозитите.
– А заради това търсене ще се вдигнат ли цените на по-качествените имоти?
– За вдигането на цените има много фактори. Реално вдигане на цените се случва само наистина на много качествени имоти, за които има поне по няколко купувача и които са в много добро състояние. Като цяло тази тема, че се вдигат цените на имотите, трябва да бъде по-внимателно дискутирана, защото много продавачи считат, че техният имот е поскъпнал и започват да вдигат цената или да бъдат по-малко отстъпчиви при преговори за цена и съответно не продават. И седят така с месеци просто поради факта, че са чули, че цените на имотите се качват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *