Следващите 3 години е нужен по-малък дефицит от предвидения!

През следващите три години дефицитът трябва да бъде по-малък от предвидения и да има стремеж за неговото свиване и съответно за намаляване на заема, който страната ще взема за покриването му. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БНР.

Вчера по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество Асоциацията на индустриалния капитал изрази несъгласието си с предвиждания за следващите три години дефицит от порядъка на 6,5 млрд. лева. Именно по предложение на Асоциацията като точка от дневния ред бе включено обсъждането на намерението на МФ за теглене на заем от 8 млрд. евро.

Велев коментира, че искането за тази дискусия в рамките на тристранката не е странно, защото в последните няколко години винаги, когато е ставало дума за милиарди, това се е обсъждало в Тристранния съвет.

По думите му от дискусията вчера е имало полза. Той уточни, че до договора с четирите банки няма достъп, но проектът за закон и мотивите към него са публични. И въпреки че там е посочена сумата от 8 млрд. евро, вчера е станало ясно, че това не е твърд ангажимент и ако се емитира по-малко, държавата няма да плаща никакви такси за ангажимент, неустойки и т.н. върху неемитирани суми.

По отношение на проекта на закон за Здравното осигуряване, който бе обсъден от НСТС, Велев посочи, че повечето работодателски организации са изказали подкрепа за усилията на министър Петър Москов.

„Ние подкрепихме мерките за подобряване на събираемостта и за несимволичното заплащане от страна на хората, които са с прекъснати здравноосигурителни права. Подкрепихме и ръста на държавния принос, но това трябва да бъде съобразено с ръста на икономиката, тъй като приходите в бюджета са от гражданите и бизнеса и съответно само увеличаване на приходите в Касата още не гарантира по-доброто качество. И това трябва да бъде съпроводено със съответните реформи за затягане на контрола”, каза Велев.

Той подчерта, че и шестте социални партньора са изразили несъгласие с промяната в управлението на Здравната каса – да се увеличи държавната квота с двама души в Надзорния съвет, и затова предлагат тази позиция да бъде преосмислена, тъй като това не е европейската практика.

Велев коментира и пенсионната реформа.
Той посочи, че днес в новосъздадената анкетна комисия за пенсионните фондове предстои да се обсъждат предложенията на Комисията за финансов надзор за промяна в Кодекса за социално осигуряване, отнасящи се до пенсионните фондове. Той направи уточнението, че няма да бъде обсъждан въпросът дали да е тристълбов пенсионният модел, или да създадем условия за поетапно премахване на втория задължителен капиталов стълб.

Въвеждането на мултифондове, гаранционен фонд или фондове, по-добра дефиниция на понятието „свързани лица“, както и поетапно намаляване на таксите, които се събират от фондовете. Той предположи, че споровете около въпросния гаранционен фонд ще бъдат дали да е един общ фонд за всички или всяка компания да има свой гаранционен фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *