Посланик у нас стана шеф на парламент

Любиша Георгиевски избран с мнозинство, хората на Ахмети бойкотират

СКОПИЕ. Бившият посланик на Република Македония у нас Любиша Георгиевски бе избран за председател на парламента, предаде МИА. Кандидатурата му бе предложена от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. Друга нямаше. От 120-те депутати 69 гласуваха „за“, а 20 се въздържаха. Бойкот на гласуването обяви албанската коалиция Демократичен съюз за интеграция – Партия за демократичен просперитет на Али Ахмети. Депутатите й напуснаха залата, защото коалицията не е включена в ръководните структури на парламента, въпреки че представлява мнозинството албански избиратели. Така нямаше нито един глас „против“.

След гласуването Любиша Георгиевски положи клетва и зае председателското място. „Благодаря на всички, които гласуваха за мен, и на онези, които се въздържаха, което създава картината на един демократичен парламент“, каза той.

Георгиевски обеща да подобри ефикасността и имиджа на парламента, както и да работи за „мениджиране на конфликтните ситуации“. Според него новото правителство ще бъде избрано между 15 и 20 август. Относно албанския бойкот той заяви, че това не трябва да се третира като драма, тъй като други партии са правели същото.

Новият шеф на парламента е театрален и филмов режисьор. Влиза в политиката в началото на 90-те години. През 1994-а губи от Киро Глигоров президентските избори. Владее английски, италиански и руски, ползва румънски, полски и словенски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *