Земеделието ни ще е готово за ЕС наесен

Половината от нивите вече са заснети, каза министър Нихат Кабил

Българското земеделие ще има зелена светлина за Евросъюза наесен, заяви агроминистърът Нихат Кабил. Вчера той отчете напредъка в сектора през юли и свършеното по мониторинговия доклад на Брюксел от май. Забележките бяха за изготвянето на ортофотокарта, за построяването на граничните ветеринарни пунктове и нов екарисаж.

43% от картата е готова, докато през май са били заснети едва 25% от територията на страната. Проблем има със снимките на 8 хил. кв. км по Дунав. Причината е, че се чака разрешение от румънска страна по дипломатически път заради застъпване на територии със северната ни съседка. От ЕК имаме уверението, че този проблем няма да бъде отбелязан в септемврийския доклад. По график върви и строежът на 6 от седемте гранични ветеринарно-инспекционни пункта, които ще поемат трафика на животински продукти.

5 селища стават за площадки за нов екарисаж. Това са Угърчин, Стара Загора, Ямбол, Мизия и Долни Богров. На 15 юли бе пусната обява за избор на консултант за извършване на предпроектното проучване. „Ако екарисажът е в Долни Богров, колбасите ще са по-евтини в столицата, където има най-голямо потребление. Причината е, че фирмите ще плащат по-малки такси за извозване и изгаряне на животинските отпадъци“, коментира зам.-министър Димитър Пейчев. Към екарисажа щяло да има и отделение за изгаряне на месокостното брашно от отпадъците. Сега то се прекарва от екарисажа в Шумен до циментовия завод в Девня.

Седмият граничен ветеринарен пункт ще бъде на летище София. В четвъртък ще се отворят двете оферти за строеж, подадени в земеделското министерство, обясни зам.-министър Димитър Пейчев. Знае се, че единият кандидат е „Главбулгарстрой“. На аерогарата ще се проверяват най-вече домашни любимци, пътуващи със стопаните си, и превозваните хранителни продукти. Пунктът ще се финансира от държавния бюджет.

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *