Синдичка на “Балкан” ужили София със 72 000 лв.

Шефовете на здравния холдинг са назначавани партийно

СОФИЯ. Куп далавери извади на светло проверка в Столичния медицински холдинг (СМХ). 72 204 лева хонорар са платени само на одиторската фирма „Агейн такт“. Сумата не е включена в космическите 7,4 млн. текущи загуби на холдинга. Тя обаче е помогнала за методичното потъване на здравното обединение. Това сочи докладът от проверката, назначена от кмета Бойко Борисов.

Собственичка на фирмата е Олга Миленкова, която е била синдик на авиокомпания „Балкан“, припомниха запознати. Срещу нея е заведено следствено дело. На Миленкова е платено два пъти. 53 504 лв. е получила фирмата й за междинен одит на 6 лечебници. Още 18 720 лева са платени за консолидиращ одит на СМХ през 2004 г. Заключенията на одитора са в пълно противоречие с действащия Закон за счетоводството и са нанесли вреда, категорични са ревизорите.

За шефове на СМХ са назначавани хора от различни партии. Това само е помагало за лошото управление на дружествата, категорични са ревизорите. Някои от шефовете са се писали прокуристи на болници, без да има нужда от подобна длъжност. Други са въртели собствените си фирми на територията на управляваните от тях здравни заведения. 105 хил. лева дължи в момента СМХ на четирима бивши управители. Парите са за обезщетения и са включени в договорите им. Подобни клаузи обаче не присъстват в споразуменията на други отстранени вече шефове.

Сияна Севова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *