Последните данни за ръст на цените на жилищата във Великобритания са „измамна зора“

Последните данни за ръст на цените на жилищата във Великобритания са „измамна зора“, предупредиха от британската група за икономически прогнози ITEM Club, финансирана от Ernst & Young.
Според анализаторите цените на имотите на Острова няма да се върнат на пика си от 2007 г. най-малко още пет години.
Въпреки това последните данни на ипотечни кредитори сочат трайно съживяване на кредитирането на купувачи на жилища. Броят на заемите, отпуснати през юли за покупка на жилище, е с 19% по-висок в сравнение с юли миналата година, пише BBC.
Поврат на пазара?
От Съюза на ипотечните кредитори (CML), чиито са данните, казват, че те показват „първия съществен годишен ръст“ от началото на 2007 г.
„Изкушаващо е да определим момента като повратен за ипотечния пазар и има конкретни доказателства, че се увеличава жилищното кредитиране. Все още има обаче ограничения, които засягат възможностите на кредитиращата индустрия, както и по-малка мотивация сред потребителите за нови ипотеки засега“, казва икономистът на CML Пол Самтър.
От съюза отчитат, че броят на новоотпуснатите ипотеки с цел покупка на жилище през юли е 56 хил., което е ръст от 24% спрямо юни и 19% на годишна база.
От ITEM обаче са на мнение, че увеличеното кредитиране тази година и придружаващият го ръст на цените на британските имоти се дължи основно на „малък брой купувачи с много кеш“.
„Предлагането на тези средства е ограничено, което означава, че има вероятност цените да потънат отново през първата половина на следващата година“, обяснява икономистът на клуба Хетал Мехта.
От клуба прогнозират, че цените ще паднат с 1,6% през първата половина на 2010, въпреки че за втората половина на настоящата година очакванията им са за ръст от 2,8%.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *