Потегли първият соларен влак

Първият в света влак, който се захранва изцяло от слънчева енергия, вече се движи по релсите – в залива Байрън в Австралия.

Влакът – ремонтиран „червен щъркел” от 40-те години на миналия век – направи първото си 3-километрово пътешествие между бизнес района на Байрън Бей и центъра на града по-рано тази седмица. Той превози 100 пътници на борда, съобщи GreenTech.bg.

Въпреки че и други железопътни линии, най-вече в Индия, използват слънчева енергия, за да захранват част от влаковете си или техни бордови услуги като климатизацията например, смята се, че австралийският „червен щъркел” е първият влак, който се захранва единствено от слънцето.

Това става чрез фотоволтаични панели, монтирани върху влака. Те са специални – извити, за да пасват на извития покрив на влака, произведен през 1949 година. Освен тях има и „зарядна станция” за влака – складово помещение с 30 KW фотоволтаичен покрив и акумулаторен масив за съхранение на енергията.

Когато има излишък на слънчево греене, складът-зарядно ще подава излишната електроенергия към мрежата. Всичко това трябва да гарантира, че влакът може да работи дори и в облачни дни.

„Червеният щъркел” тежи 77 тона. Освен място за 100 пътника, в него има помещение за багаж, велосипеди и, разбира се – за сърфове. Пътуването със соларния влак е тихо и приятно, информира technews.bg.

Разработчиците на влака – нестопанската организация Byron Bay Railroad Company (BBRC) – обясниха, че екип от доброволци са ремонтирали влака, гарите и ЖП релсите, които са стояли неизползвани повече от десетилетие. Възстановяването на изоставеното ЖП трасе върви от пет години. Решението за соларното захранване пък е взето през ноември 2016 г.

„Влакът работи с енергия от слънцето”, се казва в уебсайта на организацията. „Слънчевите панели върху влака и складът за съхранение на енергия ще осигуряват количеството енергия, необходима за ежедневното движение на влака”, уверяват разработчиците.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *