Потребителският песимизъм дойде и в големите градове

През януари 2010 г. общият показател „доверие на потребителите” се понижава с 0.8 пункта спрямо октомври 2009 г., което се дължи главно на намаленото доверие сред населението в градовете, съобщи НСИ.

Наблюдението през януари регистрира повишаване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с изразените мнения преди три месеца, уточняват от Статистиката.
Мненията на потребителите за настоящото развитие на общата икономическа ситуация в страната, както и очакванията им за следващите 12 месеца, са влошени. За разлика от населението в градовете, при населението в селата има известно подобряване на оценките и прогнозите за икономическата конюнктура.
Анкетата регистрира понижени оценки на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последната година.
Настоящата икономическа ситуация в страната е оценена като по-неблагоприятна за спестяване в сравнение с изразените мнения преди три месеца и се прогнозира, че тя няма да се подобри през следващите 12 месеца, отчитат от Националния статистически институт. Потребителите продължават да считат, че и през последната година има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо в сравнение с оценките, регистрирани преди три месеца. По-висока инфлация обаче се очаква през следващите 12 месеца. По отношение на безработицата предвижданията са, че тя ще продължи да се увеличава.

DarikFinance.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *