Потребителят диктува новите бизнес решения

Бързото разпространение на мобилните устройства през 2008 г. и появата на социалните мрежи драматично са променили потребителските очаквания и поведение и са оказали влияние върху бъдещето на редица индустрии, като потребителската електроника, пътуванията и туризма, медиите и развлеченията, търговията на дребно и продажбата на автомобили и авточасти.
Това показват резултати от изследване, проведено от Института за бизнес стойност* на IBM.
Анализите на IBM сочат, че потребителите са продължили даоказват значително влияние върху бизнеса и институциите през 2008 г.
Според тях, фирмите, които искат да се отличават от своята конкуренция, ще трябва презнастоящата година да се адаптират към нуждите на днешния все по-информиран и притежаващ големи права потребител.
Като цяло, изпълнителните директори планират да увеличат с 22% инвестициите, които ще направят през следващите три години, за да обслужват успешно все по-взискателните си клиенти.
За мениджърите в САЩ, Европа и Китай средното равнище на тези инвестиции е 19%.
Доказателства за нарастващия потребителски контрол бяха отбелязани и в изследването на IBM Global CEO Study – най-голямото в световен мащаб проучване на мнението на изпълнителни директори на компании.Мениджъритесмятат изискванията на собствените си клиентиза база за най-важните промени в бизнеса, които ще трябва да предприемат.
Потребителите стават производители, често създаващи развлекателно и рекламно съдържание за техните връстници, като търсят гъвкавост и отзивчивост от фирмите, с които те избират да правят бизнес. Тези клиенти са по-взискателни, но въпреки това по-голямата част от изпълнителните директори не ги виждат като заплаха, а като възможност за диференциация – въз основа на изпълнението на повишените очаквания на тази група и капитализирането на новите пазарни възможности, които ще се появят, смята Петер Корстен от Института за бизнес стойност на IBM.
Според него работата с тази нова порода потребители в условията на една изцяло нова икономическа среда ще играе важна роля в дневния ред на фирмите в обозримото бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *