Почти 7 млн. души преминали през българските летища миналата година

Летищата в България са обслужили рекорден брой пътници през изминалата година. През българските терминали по международни полети за България са преминали почти 7 милиона души, с което се отбелязва ръст от 4 на сто спрямо 2012 година. Това заяви председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов. Според него обаче в бранша има още много проблеми, които трябва да бъдат изчистени.

През 2013 година от български авиокомпании са обслужени над 2 милиона пътници, с което се отбелязва ръст от почти 6

на сто на годишна база.Чуждите авиокомпании са предпочетени от почти 5 милиона пътници, което е ръст с над 3 на сто спрямо 2012.

Според главния секретар на Асоциацията на българските авиокомпании Йовко Йоцев през изминалата година българските авиокомпании са успели успешно да затвърдят позициите си на пазара, но им предстоят още много задачи за тази година.

От сектора настояват да се признае еднократната шенгенска виза. Заради проблеми с нея на българските авиокомпании са наложени глоби на стойност над 400 000 лева.

Друг основен проблем е, че до 2017 година страната ни може да остане и без пилоти заради скъпоструващото обучение.

В момента всички кандидати за обучение като професионални пилоти трябва да платят на 100% обучението си, което е около 40 000 евро. Има предложение за държавна стипендия от 50% и друго- за финансиране от авиокомпаниите.
Телевизия Bulgaria On Air и журналистите Елена Калпакчиева и Евгения Европейска от Investor.bg бяха отличени от Асоциацията на българските авиокомпании за отразяване на информацията в сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *