Г-20 постигна съгласие по борбата с укриването на данъци

В края на изминалата седмица страните от Г-20 са поставили ударение върху икономическия растеж в опит да разсеят опасенията на държавите с нововъзникващи пазарни икономики. Те са се ангажирали да укрепят усилията си в борбата срещу укриването на данъци.

Украйна обаче, която противопоставя западните сили и Москва, не е била спомената в заключителното комюнике на форума.

Страните членки на Г-20, които представляват близо 85% от световната икономика, са си поставили целта да стимулират икономическия растеж с два процентни пункта допълнително до 2018 г., прилагайки амбициозна, но реалистична политика.

Това са над 2 трилиона долара в реално изражение и ще позволи да бъдат създадени много работни места, подчертаха министрите на финансите и централните банкери от Г-20 на форума.

Според управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард тази цел може да бъде постигната, та дори и надмината при условие, че се извършат реформи във всяка една от засегнатите страни.

Това позволява да се оцени изминалият път от финансовата криза досега, отбелязва френският министър на икономиката и финансите Пиер Московиси. През 2012 г. се ангажирахме да намалим дефицитите, през 2012 г. говорехме за оцеляването на еврозоната, а днес говорим за растеж, отбеляза Московиси.

Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу подчерта, че Г-20 този път изцяло се е съсредоточила върху растежа, загърбвайки дебата за строгите мерки за икономии.

Този уикенд дебатът беше как можем да действаме заедно, да споделяме най-добрите практики и да стимулираме движение, което ще позволи на нашите икономики да растат, а на световната икономика да постигне определената цел, посочи Лу.

Страните, които бяха представени в Сидни са Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Южна Корея, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция, Великобритания, САЩ и ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *