По европрограми България може да получи много за туризъм

Миналата година има над 5% увеличение на туристите като цяло. За зимния сезон се очаква ръст между 5 и 10%; за летния сезон са подобни очакванията, заяви Трайков.
Помолен да коментира намерението на туристическия бранш да иска отлагане на увеличението на ДДС в туризма за октомври, министърът каза, че тази дискусия вече е минало. Предстои да видим дали това е тенденция или са отделни случаи, каза министърът в отговор на въпрос как ще коментира факта, че някои хотели се отказват от звезди, за да се справят с изискванията на туристическия данък.
Министърът попита дали при съществувалата преди туристическа такса е било нормално в малки или средни градове с три-четири хотела в продължение на един месец да няма нито една регистрирана нощувка. Очевидно трябваше да потърсим механизми нещата да са справедливи и за тези, които си плащат, а не само за тези, коитоне си плащат, каза министърът.
Трайков каза, че в новия проект на Закон за туризма се предвижда създаване на Национална туристическа организация, която да е представителна за целия бранш. Тя ще обедини усилията при вземането на всички важни решения за развитието на бранша на бизнеса и държавата. Категорично не приемам, когато българските туристи нямат възможност да ползват туристически услуги на цените за чужденци, каза Трайков в отговор на въпрос.
Ако има случай, в който на българин е отказано да се възползва от условия, които се предоставят на чужденци, бих искал да знам, това не е допустимо, заяви министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *