По-евтин роуминг в ЕС от 1 юли

Министрите на 27-те държави членки на Европейския съюзофициално приеха новите правила за роуминга в еврообщността, предложени от Европейската комисия миналия септември и одобрени от Европейския парламент през април, информира Рапид.
Това ще доведе до намаление с до 60% на сметките за роуминг на потребителите.
Според измененията, потребителите няма да плащат повече от 0,11 евро (без ДДС) за изпращане на текстово съобщение в чужбина, на територията на ЕС. Потребителите ще могат, също така, да сърфират в интернет, да теглят и/или изпращат снимки и видеофайлове без шоково плащане. Мобилните оператори, от своя страна,трябва да таксуват своите клиенти на една секунда след първите 30 секунди, вместо на минута, от което телефонните сметки ще се свият с до 24%.
Днешното единодушнорешение от Съвета на министрите означава, че новите правила за роуминга са преодолели последното процедурно препятствие и от 1 юли ще доведат до незабавни ползи за потребителите, коментира европейският комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг.
Политическосъгласие между Европейския парламент и Съвета на Европаза сваляне цените на мобилните телекомуникационни услуги в роуминг бешепостигнато още в началото на годината.
Освен фиксиране цената на кратко текстово съобщение, потребителите ще заплащат 1 евро за 1 мегабайт даунлоуд. Предвижда се и механизъм за предупреждение при достигане на сметка от 50 евро, а цените на разговорите в роуминг ще падат по схема до 1юли 2011 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *