По-нисък ДДС, ако плащаш с карта

Целта на предложението е да вади всички сделки на светло. Министерството на финансите  започва серия от анализи, за да установи каква част от икономиката ни е заета от сивия сектор. Това става ясно от обявените на сайта вчера методология и иструментариум за това. Възможно било също да се преразгледа „летвата“ за забрана на плащания в брой 1500 лева вместо 5000 лева.
Можело да въведат и социални стумули като раздаване на предплатени карти и ваучери за плащания от болници, пощи, офиси и общини.
Делът на сивия сектор у нас е 1/5 от официалния брутен вътрешен продукт за периода 2000-2009 г., са предварителните прогнози на финансите. Резултатите от първия анализ ще се обявят през септември.
За илюстрация на сивата икономика се сочи разминаването между декларираните заплати и бурния растеж на потребителското кредитиране през 2007-2008 г. Коментарът е, че ако заплатите бяха колкото официалните, повечето кредити нямаше да бъдат отпуснати или плащани.
„Инструментът“, който ще лови сивата икономика, е „потребление на електричество“. За първи път е пробван в Куба и СССР и в държави, където към „официалната статистика няма голямо доверие“.
Той залага на това, че съотношението между потреблението на електричество и еластичността на БВП трябва да е единица. С отклонението се мери нерегистрираният ръст. При емпиричния модел, който се съпоставя с реалната икономика, се залага на това, че „сивите“ трансакции са с пари в брой, поради което растат парите в обръщение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *