По 10 000 лв. за съкратен в ”Кремиковци”?

България кандидатства за предоставянето на средства от Европейския фонд за подпомагане на реинтеграцията на пазара на труда на работници и служители от „Кремиковци“ АД и „Пристанищен комплекс-Лом“ ЕАД, съкратени при масови уволнения.
Това съобщи на пресконференция за отчет на първите 100 дни от работата на правителството в сферата на труда и социалната политика, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. От 1 октомври Агенцията по заетостта е започнала да се подготвя за предоставянето на тези услуги с мотивационни курсове за съкратените. Тези работници, които искат да започнат собствен бизнес и отговорят на изискванията, ще могат да получат по 10 хил. лева безвъзмездно за неговото стартиране, посочи БГНЕС. Агенцията по заетостта и европейските органи ще следят как се усвояват парите за собствен бизнес и дали получателите спазват правилата.
В компонент „Активно поведение на пазара на труда“, предназначен за освободените от „Кремиковци“ АД, в мотивационно обучение, в обучение за придобиване на ключови компетентности и обучение за професионална квалификация, са включени 680 лица. По схемата „Развитие“ са предвидени 150 милиона лева за обучение на минимум 40 000 души, изгубили работа след 1 ноември 2008 г. вследствие на икономическата криза.
За работодателите по същата схема ще се предоставят финансови стимули за наемане на най-малко 32 000 от обучените безработни, за период, не по-малък от 9 месеца. Държавата ще дава месечно за наемането им по 240 лева, колкото е минималната работна заплата в момента, а работодателят ще се задължава да им дава още толкова на месец, за минимум 9 месеца. Това поясни Росица Стелиянова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.
Ако има промяна в минималната работна заплата, тя ще бъде отразена, допълни Стелиянова.
Очаква се през октомври да се разкрият над 20 000 свободни работни места на първичния пазар и за субсидирана заетост. През август и септември в бюрата по труда са заявени общо почти 26 000 работни места, от които близо 25 000 са на първичния пазар на труда. От социалното министерство отчитат подобрена усвояемост на заявените свободни работни места, съобщи БТА. Останалите незаети работни места в края на август и септември са два пъти по-малко в сравнение със същите месеци на 2008 г. Към края на септември финансово са обезпечени заетостта и обучението на 119 хиляди лица. Осигурен е финансов ресурс за разкриването на нови около 9500 работни места по националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“ за изпълнение на дейности при есенно-зимни условия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *