Преглед на печата

Масларова сама си даде имунитета!
в. 24 часа
Социалният министър в правителството на тройната коалиция Емилия Масларова се отказа сама от депутатския си имунитет, за да бъде разследвана. Така тя изпревари искането на прокуратурата за отнемане на имунитета й. Тя стана вторият от предишния кабинет след Станишев със снет имунитет.
Масларова ще бъде разследвана за престъпление по служба. Според прокурорите тя е заобиколила закона за обществените поръчки с цел да набави облага за себе си и Венцислав Драганов от 9 806 601 лв. от ремонта на социален дом в Стара Загора, обяви говорителят на прокуратурата Стелиана Кожухарова.
„Безкрайно съм учудена от някои неща в искането на главния прокурор. Вътре има чудовищна клевета. Има имена и лица, които чувам за пръв път“, коментира самата Масларова.
Тя обеща пълно съдействие на разследването. „Спазвала съм стриктно законите. Това е добре режисирана акция, която цели дискредитирането ми. От 6 месеца аз и семейството ми сме подложени на системен тормоз“, заяви ексминистьрът.
Искането, подписано от главния прокурор Борис Велчев, се основава на свидетелските показания на човек на име Тодор Павлов, който твърди, че пренасял с автобус пачки, които предавал в София. Павлов си спомнял за 40 пачки, увити в плик.
В искането на главния прокурор се твърди, че цената е завишена многократно, а конкурсът е бил предрешен.
Венцислав Драганов пък бил бизнесмен, свързан и с трите кандидатствали за изпълнители фирми.
Тодор Павлов е бил служител в една от тях. По недвусмислен начин е била установена връзката на Драганов и Масларова. Обвинението е за длъжностно престъпление.
Извършеният „златен ремонт“ на бившата работническа поликлиника в Стара Загора струваше над 18 млн. лв., като 10 от тях бяха от бюджетния излишък.

Мъртви души пълнят СДС предизборно
в. Атака
Цели областни организации на СДС раздуват членската си маса заради предстоящия избор за лидер на партията на 28 ноември, съобщи пред електронния сайт „Всеки ден“ главният секретар на партията Иван Сотиров. Той приведе за пример разградската структура на СДС, в която членският състав нараснал двойно за няколко месеца. Именно сините в Разград издигнаха кандидатурата на Мартин Димитров за нов лидерски мандат. Според главния секретар чрез раздуването на членската маса на вътрешно партийните избори ще гласуват „мъртви души и фантоми, които ще пуснат бюлетината съобразно волята на този, който ги е записал в партията заради своята лична преценка“.
Междувременно бившият депутат Никола Николов, известен като един от кръга „агнешки главички“ по любимото ястие на известни от времето на Михайлова седесари, се завръща в синята партия. Той се кандидатира за заместник-председател на СДС. Кръгът е близък до ДПС и ще остане в историята на сините с мръсната кампания, която предприе срещу Надежда Михайлова, когато тя бе председател на партията.

Борисов пуснал руската милиция в българския център в Москва
в. Новинар
Ако нашите сънародници в Москва са невинни, те ще ги пуснат. Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод четиримата българи, задържани в Москва в офиса на фирмата „Милениум 2001”. Борисов е разговарял вече с руския посланик. „Помолих го да предаде на руските колеги да действат, без изобщо да се притесняват от дипломатически скандал”, поясни Борисов.
Неприятно е, че България се замесва в чисто икономически скандали, заяви шефът на комисията по външна политика Димитър Чукарски. В комисията все още нямат информация за Николай Николов, собственик на фирма „Милениум 2001”. Според него проблемът идва от начина, по който се управляват имотите ни зад граница. Той обеща, че ще бъде сезирана прокуратурата, ако има данни за дипломати, злоупотребили с експлоатацията на имотите ни в чужбина.
Още в четвъртък стана ясно, че милиционери са нахлули в сградата на Българския промишлен център в руската столица. След акция на руското управление за борба с икономическите престъпления на територията на центъра са арестувани четирима български граждани, предаде БНР.
Задържаните са Николай Николов, Костадин Костов, Красимир Велчев и Симеон Борисов. От задържаните единствено Николов не е от фирмата „Милениум 2001” ООД. Той е бил наемател на помещенията.
Милицията е искала да връчи наказателно постановление за проверка на търговското представителство на фирмата с обвинение за производство и продажба на пиратски дискове.
И на четиримата задържани са отнети мобилните телефони. Не им е предоставена адвокатска защита. Засега няма информация какви мерки е предприело българското посолство за осигуряване на защитата им. Центърът за промишлеността в Москва се ползва с дипломатически статут, въпреки че в края на мандата си бившият икономически министър Петър Димитров издаде заповед за отпадане на дипломатическия статут на вероятно най-големия български дипломатически имот зад граница.

Социалисти се сплотяват с руски песни
в. Труд
“При този обран бостан, какъвто е Столичната община, и на врага си не бих пожелал да става кмет на София!” С тези думи Георги Кадиев, кандидатът на БСП за нов стопанин на “Московска” 33, се опита да нахъса соцактива да гласува за него на среща на поколенията в четвъртък вечерта. “Не завиждам на Георги, ако спечели”, включи се в тона му и соцлидерът Сергей Станишев, който също бе на сбирката.
Бившият премиер обясни думите си така – до средата на годината София е похарчила 65 % от парите си за капиталови разходи, докато държавата изразходвала само 34 на сто от своите.
В началото шефът на БСП-София Румен Овчаров припомни, че тези сбирки са традиционни за социалистите в столицата и се правят преди важни изпитания за партията. На срещата в столичния ресторант “Форум” се събраха няколкостотин души, предимно побелели социалисти. Имаше обаче и доста техни “внуци”.
За доброто настроение на събралите се се грижеше триото “Грамофон”, което изпълни руски песни.
За поздрав – пожелание към Кадиев бе предназначена песента “Денят на победата”, но може би по желание на кандидат-кмета специално за него бяха изпълнени и носталгичните “Поручик Галицин” и песента от филма “Бялото слънце на пустинята”.

132 млн. лв. потънали за почистване на София
в. Атака
АТАКА иска конкретни имена на хора, свързани с потъналите 132 млн. лв. за почистване на София. За това настоя вчера от парламентарната трибуна по време на парламентарен контрол депутатът на националистите Борислав Стоянов. Той попита министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев каква е готовността на столицата за зимния сезон. Припомняме, че преди 15 дни стана ясно, че aгенция „Пътна инфраструктура“ дължи 132 млн. лв. на строителните фирми за вече извършени дейности за ремонт и зимно почистване на пътищата, а парите ги няма. Поискахме 25 млн. лв. от Министерството на финансите, а от там спешно ни отпуснаха за екстрени нужди при посрещане на първите снеговалежи 7 млн. лв., съобщи Плевнелиев. Министърът напомни, че в момента тече проверка на контролните органи за какво са отишли 132-та млн. лв. и след приключването й ще запознае депутатите с конкретните факти и имена. В момента в столицата има преглед на техниката и е изготвен кризисен щаб за посрещане на зимата, отбеляза Плевнелиев.

Бракониерството – резилът на властта
в. Капитал
От времето на другаря Тодор Живков ловът е бил привилегия на властимащите. Двайсет години след идването на демокрацията избиването на диви животни продължава да е на мода сред управниците. Справка: президентът Георги Първанов. Созополският кмет Панайот Рейзи беше заловен от горски стражари да бракониерства незаконно в природния резерват „Ропотамо“ миналата неделя. Кметът заедно с още 5 човека бил спипан до тялото на убита кошута. Това заяви директорът на регионалната горска дирекция инж. Румен Желев. Патрулна двойка от горски стражари чули изстрели в местността Паленака край село Веселие около 16 часа в неделя. Тъй като нарушителите не се подчинявали на заповедите на горските, патрулът повикал подкрепление. Шестима завардили местността и арестували кмета Рейзи, созополски полицай и още един човек в луксозен мерцедес. Според стражарите само Рейзи бил с пушка. Част от бракониерите успели да избягат, но били арестувани по домовете им.
Адвокатът на созополския кмет заяви пред медиите, че клиентът му е бил за гъби с компания и намерили убитата кошута, наядена от чакали. От кметската управа в Созопол стигат до по-далеч. Те подозират, че това е заговор срещу кмета, защото са известни търканията между Приморско и Созопол за границите на общините, които минават точно през резервата „Ропотамо“. Панайот Рейзи е известен със своята ловна страст. Кметът дори ходи на сафари миналата година в Африка.
„Компанията“ е била разпитана в районния съд в Приморско и оставена за 24 часа в полицейския арест в Приморско. По случая е образувано досъдебно производство.
Този път на кмета може да му се наложи да отговаря пред закона. Ако съдията е достатъчно строг, той може да получи глоба от 15 000 лева или затвор до 5 години.
По-лошо е обаче другото, което каза директорът на РГД Бургас Румен Желев: „Не е тайна, че за да бъдат толкова арогантни и нагли в поведението си, се дължи на факта, че в бракониерските групи участват и наши колеги горски, много често служители на полицията, висши магистрати и кметове, което дава кураж на останалите членове в групата.“ Имена пак бяха спестени.

Варна се отказва от национален морски музей
в. Монитор
Не можем да се ангажираме с изграждането на национален морски музей, заяви вчера директорът на културната дирекция към община Варна Румен Серафимов. Причината е, че създаването на такъв музей изисква прекалено много средства. Шефът на културната дирекция участва в заседание на постоянната ресорна комисия, която разгледа предложения за актуализация на общинския план за развитие в частта му за културата. По време на обсъждането д-р Константин Трошев от ГЕРБ предложи да се създаде музей на братята Шкорпил и европейски дом на културата.

10 млн. лв. трябват за нова фирма по чистотата в София
в. Новинар
Първоначалната сума, нужна за създаване на общинско дружество по чистота в столицата, е 10 милиона лева. Това заяви зам.-кметът Мария Бояджийска вчера. Прогнозната сума е базирана на разчетите на общинската администрация. Оттам са изчислили, че толкова ще струва на бъдещото дружество почистването на „Възраждане“, „Оборище“, „Средец“ и част от „Триадица“. Средствата за предприятието ще бъде заложена в бюджета за чистота, формиран от такса .смет“. В него ще бъдат включени и 14 милиона лева за извозването на балите с отпадъците и за наем на площадките за съхранението им.

„Гражданска отговорност“ клати застрахователите
в. Банкер
Проблемите с ценообразуването на задължителната автомобилна полица „Гражданска отговорност“ не са от вчера. Но застрахователите все не отстъпват от тезата си, че място за притеснения от фалити няма, защото всички компании съблюдават изискванията за платежоспособност и стандартите за стабилност. Темата естествено бе засегната и по време на конференцията „Изисквания на европейското законодателство и развитие на застрахователния пазар в България“. Тя се проведе в петък (6 ноември) и бе организирана от „Кей Пи Ем Джи България“ и от Асоциацията на българските застрахователи. На нея Маргарита Голева, съдружник в одиторската компания, която обслужва 47% от застрахователите у нас, разкри, че при някои компании резервите (средствата, предназначени за покриване на бъдещи обезщетения по полиците) не са на адекватно равнище. По думите й този проблем е особено сериозен при някои дружества, в чиито портфейли „Гражданска отговорност“ заема над 50 процента.
Положението изглежда още по-тревожно, като се има предвид, че от 2012 г. лимитите (максималната изплащана сума при имуществени и неимуществени щети) се увеличава значително, което предполага, че и обезщетенията, които плащат нашите компании, може да се увеличат.
„Необходимо е всички да положат усилия и да определят разумни цени. Моят опит показва, че при някои компании тя не покрива дори рисковата премия“, отбеляза Голева. По думите й „Кей Пи Ем Джи“ е готова да съдейства за решаването на този проблем, като направи независим общ преглед на осигуреността на компаниите с резерви и дори категоризация на дружествата по достатъчност на заделения ресурс.

Наливат 16,6 милиона лв. и съкращават 4000 жепейци
в. Труд
От БДЖ и НКЖИ ще бъдат съкратени по около 2000 души, като първо ще се започне от администрацията. Това обяви транспортният министър Александър Цветков вчера.
“Много сме слушали за преструктуриране и оздравяване на железниците. Аз смятам, че това са само празни приказки, тъй като с 59 отдела (колкото са в БДЖ) не може да се оздрави нито едно дружество”, добави той.
Според министъра освобождаването на 4000 души се налагало заради икономическата криза и драстичното намаляване на товарните превози.
Железниците трябва да заработят на пазарен принцип, смята Цветков. Според него отделите в БДЖ ще бъдат намалени до 25.
Само преди ден правителството одобри допълнителна субсидия в размер на 16,6 млн. лева за поддържане и експлоатация на жп инфраструктурата. Парите могат да се използват и за заплати. Ще се издължим към железничарите, каза транспортният министър пред агенция “Фокус”.
Това е второ решение на кабинета на Бойко Борисов за подкрепа на железниците. Преди месец правителството пренасочи 7 млн. лева за заплати в НКЖИ. Парите бяха предвидени за инвестиции в компанията.
На полугодието 90% от средствата бяха изхарчени. Останалите 10% успях да ги запазя и с тези пари бяха платени заплатите, каза Цветков. Новите 16,6 млн. лева ще са за заплатите през ноември и декември, добави той.

Британската „Мелроуз“ ще добива газ край Каварна
в. Монитор
Британската компания за проучване и добив на нефт и газ „Мелроуз рисорсиз“ е получила разрешение от българското правителство за добив на газ близо до Каварна, съобщи Profit.bg. Резервите в шелфа се оценяват на 24 млрд. куб. фута. Очаква се газовото поле до Каварна да бъде готово за добив до 1 юли 2010 г., а производството на газ да започне до следващия октомври. Компанията продължава опитите да ускори изпълнението на газовите си проекти в България и Румъния. „Мелроуз рисорсиз“ продължава преговорите с новото правителство по проекта за разработката за газово хранилище край Галата.

Данъчно облекчение за студенти
в. Експрес
Законодателни промени, които да позволят на студентите в България да ползват данъчно облекчение за платените от тях наеми са предложили служители на НАП – Варна на среща с финансовия министър Симеон Дянков вчера, съобщиха от Националната агенция за приходите. Идеята на варненските данъчни е да се възстановява част от платения от студентите наем след като представят пред НАП официални документи. По този начин щял да излезе на светло голяма част от „сивия“ оборот от отдаване под наем на недвижими имоти. Данъчните предложили на Дянков и изрично да се забрани на лица, които са участвали в схеми за източване на ДДС или други данъчни измами да регистрират нови търговски дружества. По думите на бирниците не може законът да позволява на професионални данъчни измамници да регистрират нови фирми, при положение, че вече е доказана вината им в разследване на данъчна измама. Друга идея е Нотариалната камара да изградят електронен регистър на всички пълномощни, издадени в България.
Дянков и шефът на НАП Красимир Стефанов обещали на варненските бирници да обмислят всички предложения и да внесат в Народното събрание разумните. Данъчните от морската столица пък харесали предложението на финансовия министър земите над 5000 лв. да се посочват в данъчната декларация, както и забраната да се продават фирми с натрупани данъчни дългове.

Затворени училища пустеят заради закони
в. Труд
Сградите на затворените училища пустеят, а плановете да се ползват за нуждите на общини или областни управи се провалят, научи вчера “Труд”.
Причината не е нежелание на просветното ведомство или на местната власт. Става дума за нормативно противоречие в Закона за народната просвета и Закона за устройство на територията. И двата забраняват имоти, които са ползвани за училища, да получат друг статут, а не образователен.
В същото време сградите, които са около 300 в цялата страна, пустеят, защото в тях няма ученици. Повечето от затворените училища са и на места, в които няма как да се развие някаква просветна дейност, обясниха кметове. Те пишели писма до министерството, с които искали да получат разрешение да ползват сградите не за просветни цели. Имало фирми, които искали да правят в тях домове за възрастни или да направят от тях стопански сгради. Експерти на образователното ведомство разясниха обаче, че докато не се изчисти нормативното противоречие, нямало как да дават разрешение.
В същото време министерството искало да се отърве от тези имоти, тъй като било длъжно да осигурява охраната и ремонта им, ако са негова собственост. Ако сградата е на общината – финансовата тежест пада върху нея.
Единственото нещо, което крепи българската държавност, е образователната сфера, заяви вчера и.д. просветният министър Сергей Игнатов. Той участва в конференция по просветните въпроси на КНСБ и фондация “Конрад Аденауер”. Според него обаче досегашната практика да се дават пари срещу реформа не била успешна. Игнатов смятал, че за просвета трябвало да се осигурят по принцип много пари, за да бъдат гарантирани промените.

Вдовици и възрастни над 75 г. с увеличението от юли
в. 24 часа
Таванът за всички пенсии 700 лв. до 2012 г.
Вдовишките добавки и парите за възрастни над 75 г. ще бъдат вдигнати от юли, а не от януари догодина, както бе планирано първоначално. Това обяви вчера социалният зам.-министър Христина Митрева. Отлагането се налагало заради бюджетните ограничения. Така щели да бъдат спестени 150 млн. лв.
Вдовишката добавка ще се вдигне от 20 на 25%, а най-старите хора с пенсия под 300лв. ще вземат съответно от 20 до 50 лв.
Таванът за всички пенсии ще остане 700 лв. до 2012 г., стана ясно вчера. Надзорът на НОИ, както и Националният тристранен съвет решиха от догодина да падне таванът за новоотпуснатите, но в правителството надделял аргументът всички пенсионери да останат на еднакъв режим, за да не се създава напрежение помежду им. Кодексът за социално осигуряване, където това бе записано, бил поправен със Закона за бюджет 2010. Възрастта на този етап категорично няма да се вдига, каза Митрева. Срокът за удължаване на обезщетенията за безработни, който социалното министерство настояваше да се удължи с 3 месеца, също остава максимум година заради финансови рестрикции.
Безработицата през октомври е 8,23% при 8,03% през септември, съобщи министър То-тю Младенов. Увеличението било само със 7000. Масови съкращения били обявени най-много за шивачки, машинни оператори, репортери и полиграфисти. За сметка на това непрекъсвато се обявявали свободни места. През октомври били отворени над 20000 вакантни позиции. 212 млн. лв. щели да дойдат за активни мерки на трудовия пазар до в следващите 3 г. от Европейския социален фонд.
Корея има интерес към съвместни икономически проекти с България, каза министърът. Предвиждало се изграждане на българо-корейски центрове за квалификация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *