Правителството би отбой:Акцизите върху алкохола и горивата няма да се увеличават

Правителството няма да вдига акциза за алкохола и горивата, но ще увеличи този върху цигарите, заяви премиерът Бойко Борисов след работна среща с министрите за Бюджет 2010.
Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков обяви, че акцизът върху алкохола от следващата година бъде увеличен с 15%. След днешната среща обаче стана ясно, че правителството няма да вдига акциза както върху алкохола, така и върху горивата.
Ще бъде увеличен обаче акцизът върху цигарите.
За да има пари за лекарства за онкоболните се обмисля вариант 2% от парите, заделени за здравна вноска и блокирани в БНБ, да бъдат отблокирани, и така да бъдат освободени 700 млн. лв., които ще бъдат насочени за лекарства на онкоболните. За целта обаче е необходимо решение на Народното събрание.
В социалното министерство се очертава дефицит от близо 400 млн. лв. заследващата година, но пенсиите няма да се намаляват, подчерта премиерът Бойко Борисов. За целта в бюджета за следващата година са заделени 7,4 млрд. лв.
Няма да се съкращават субсидиите за училища, университети, както и парите за БАН, каза министърът на образованието Йорданка Фандъкова.
Заради рестриктивният бюджет обаче през следващата година ще се наложат тежки реформи в земеделието, потвърди министър Мирослав Найденов.
Няма да се съкращават служители от системата на МВР, пък каза министър Цветан Цветанов. Засега ще отпаднат само незаетите щатове, които са в размер на 3 000 броя.
Финансовият министър Симеон Дянков заяви,парите в бюджета през следващата година ще са с10 млрд. лв. по-малков сравнение с настоящата, а приходите в хазната ще са с 6,5 млрд. лв. по-малко.
По-рано в Стара Загора вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че почти няма министър, който да е доволен от проектобюджета. Цветанов не е съгласен да се говори за напрежение в правителството, но по думите му притесненията са големи.
Дебатите по бюджета за следващата година ще продължат и в следващите 10 дни преди внасянето на бюджета в парламента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *