Правителството обсъжда замразяване на заплатите, пенсиите и кризата

Основната тема на днешното заседание на правителството е замразяваме на минималната работна заплата и пенсиите поне за следващата година, намаляване на осигуровките поне с 2 пункта и вдигане на акцизите на горивата, електроенергията и цигарите.

Това е заложено в средносрочната бюджетна програма, която министрите ще обсъждат. Заради по-високия налог заради цигарите, се очаква най-масовата марка „Виктори“ догодина да струва поне 4, 1 лв.

Дали да се запазят доходите на нивото от тази година – този въпрос предизвика първия спор между социалния и финансовия министър. Според Тотю Младенов взимащите минимална заплата ще паднат под линията на бедността. Симеон Дянков обаче смята, че покупателната способност на хората нямало да се свие.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че няма конфликт между двамата и е нормално единият да иска да вдига доходи, а другият да казва не. Последната дума ще е на Борисов.

Тотю Младенов: В резултат на доходите, но не подкрепям в пълна степен приоритет номер 1 – повишаване на доходите на българските граждани.

Симеон Дянков: За обещания, обещания, които са наистина в програмата, са написани и можете, така, да ги покажете.

Бойко Борисов: И въпреки всичко ще има те се събраха, и аз реших.

Допълнително при подготовката на данъчните закони новите управляващи ще трябва да пресметнат с еднаква сума ли да поскъпнат всички марки цигари или както се правеше през последните години – луксозните да скочат с повече за сметка на евтините.

Решението за вдигането на акциза на горивата изненада превозвачите, след като миналата година предходното правителство бе обещало да не вдига налога за две години. Очакванията са дизелът и безоловният бензин да поскъпнат с около 3 ст. на литър.

По-високият акциз на практика ще се натрупа върху цените на стоките, които купуваме. Залага се и вдигане на акциза на тока за производствени нужди от 1, 4 на 2 лв. Това също ще окаже влияние на стойността на изделията, които се произвеждат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *