Сценарий или не: Иван Искров ще се преизбере

Парламентът ще гласува отново кандидатурата на Иван Искров за управител на БНБ. Миналата седмица в рамките само на няколко часа НС одобри оставката му, след което ГЕРБ го номинира за втори мандат

Иван Искров, чийто мандат изтича през октомври, бе преизбран на този пост през май в края на мандата на предишния парламент.

На извънредното заседание на 20 август, 41-то НС трябваше да отмени избора само на подуправителя на БНБ Николай Неновски с мотива, че е избран предсрочно и в нарушение на Закона за БНБ. За банкер номер 1 решиха, че е добре да остане на поста си в интерес на банковата стабилност в условията на финансова криза.

Депутатите обаче останаха изненадани, когато в началото на пленарния ден разбраха, че оставка е депозирал и управителят на Централната банка. В мотивите си Искров посочи, че той и Неновски са избрани по един и същи законов ред.

Заради запазването на финансовата и макроикономическата стабилност на страната и необходимостта от приемственост в управлението на БНБ в условията на криза, два часа след приемането на оставката зам.-председателят на бюджетната комисия Стоян Мавродиев внесе отново в деловодството на парламента г-н Искров.

Стоян Мавродиев: Г-н Искров е доказал своите качества и професионализъм през годините. И стабилното управление на Централната банка, мисля че той е най-подходящата кандидатура от гледна точка на опит и на познания за тази система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *