Правителството прие закон за е-ЕГН

Правителството прие закон, който предвижда въвеждането на електронен ЕГН за всеки български граждани или постоянно пребиваващ. Той ще се предоставя на навършилите 14-годишна възраст и ще има валидност 3 години. Проектозаконът за електронната индентификация предстои да бъде разгледан от парламента. Предвижда се да влезе в сила седем месеца след обнародването му в „Държавен вестник“.

Според мотивите в законопроекта удостоверяването на електронната самоличност ще става чрез електронен идентификатор. Той ще бъде съставян след изключително сложна комбинация от ЕГН, трите имена на български и латиница, както и рождената дата. Той може да бъде издаден на различни носители като документи за самоличност, банкови карти, смарт карти и мобилни телефони, е посочено в мотивите на законопроекта. Издаването на е-ЕГН е пряко свързано с преминаването към лични карти с чип, което се отложи за началото на 2017 г.

Досега се ползват няколко метода за установяване на самоличността – чрез електронен подпис или чрез персоналния идентификационен номер (ПИК), който се издава безплатно от НАП за дистанционно подаване на документи, като данъчни декларации например. Първият от тях силно ограничава броя на потребителите, а вторият поставя въпроси за сигурността на личните данни, предвид че той се издава в хартиен формат от НАП. Важен момент в законопроекта е, че е избран принципът за техническа и технологична неутралност на инструментите и механизмите, които се използват за изграждането на е-идентификацията, включително и на носителя на електронна идентичност.

ФАЛСТАРТ

Предишният опит за изграждане на е-идентификация е от 2012 г., когато беше разработен пилотен проект, осъществен с обществена поръчка от „БОРИКА-Банксървисиз“ на стойност 12 млн. лв. Неговата задача беше да се демонстрира системата за е-идентификация и бяха изготвени пластики и четци, които трябваше да осъществят връзката между идентификацията на потребителя и съответната услуга, която искаха да ползват. В крайна сметка проектът не беше реализиран след падането на първото правителство на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *