Правителството ще обяви състава на енергийния борд в сряда

Правителството ще формира енергийния борд в сряда, когато се очаква министрите да гласуват нарочно постановление. Това стана ясно от изявление на вицепремиера Екатерина Захариева пред БНР.

„Една от задачите, които сме си поставили, е създаване на енергиен борд, който да започне работа в правилната посока за реформите в сектора и за неотложните задачи. Това ще бъде един постоянно действащ експертен съвет към МС. Надявам се в сряда кабинетът да приеме постановление за неговото създаване“, заяви тя. Захариева била получила уверението на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, че „цялата експертна помощ, която получихме и миналия път от ЕК, ще я получим и сега“. По нейни думи съставът на съвета бил подбран така, че „максимално широко да обхванем заинтересованите страни, но да не го направим толкова огромен, че да бъде и неработещ“.

Захариева коментира и заповедта на министъра на енергетиката Васил Щонов за прекратяване на дейности по проекта „Южен поток“. „Министър Щонов направи това, което всъщност доста месеци се говореше, че е свършено от предишното правителство, а именно, че проектът е спрян, а всъщност се оказа, че не е. Това, което направи министър Щонов, всъщност е, че най-после изпълни препоръката на ЕК за България“, твърди вицепремиерът. Според нея икономическият министър е спрял дейностите, които се изискват от писмото на ЕК – сключването на нови договори, провеждане на нови тръжни процедури и самото строителство. Но проектът не бил спрян в цялост. Спрени били „нови договори, нови тръжни процедури“. „Този договор, който е сключен, в момента се проверява дали няма нарушение при общностното право. Надявам се Европейската комисия до есента, след като предоставим всички доказателства и материали, които тя иска, да може да вземе решение. Ако се установи, че има нарушение на правото, тогава предполагам, че просто ще трябва следващото правителство да проведе нов търг за избор на строител“, твърди вицепремиерът. Тя получила препоръка от Йотингер, че „решенията за проекта трябва да се взимат в София“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *