Празникът, в който няма да празнуваме

Празник, в който няма да празнуваме, денят, в който отбелязваме Съединението на България, ден, който сбъдна и увенча надеждите и въжделенията на поколения българи, отдали силите си, младостта си, живота си в многовековната борба за свободата и единството на нашия народ.
Toва каза по повод отменените тържества за празника пловдивският митрополит Николай пред БНР, цитиран от БГНЕС.
“Злощастно събитие (гибелта на 15-те българи в Охридското езеро – бел.ред.) отне радостта от сърцата ни и я превърна в скръб в този ден. Ние не можем да бъдем равнодушни към това събитие и да не съчувстваме на близките, на роднините на загиналите в него“, отбеляза дядо Николай.
Общината в Пловдив отмени всички тържествени събития по повод този ден с изключение на божествената Света литургия.
“С нея възнасяме молитви към Бога за благодарност за благодеянията към нашия народ, затова, че Бог е благословил България да бъде свободна и обединена. Да благодарим на Бога и за спасилите се в злощастието в Охридското езеро и разбира се, да отправим молитва за вечно упокоение на онези, които тръгнаха по пътя към вечността. Това бяха християни, които желаеха да отидат в манастира “Св. Наум“. Но зловещата ръка на смъртта ги отне и ние като вярващи християни се надяваме, че Бог ще ги постави в своя чертог“, изтъкна митрополит Николай.
Непосредствено след Светата литургия ще бъде отслужена заупокойна молитва за жертвите от Охридското езеро, каза той.
Ритуалът за отбелязване на Деня на Съединението в Плевен е променен след произшествието в Охридското езеро, съобщиха за БТА от общинската администрация. В 11.00 ч. пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк ще бъде отслужена панихида и с военни почести ще бъдат положени венци и цветя на признателност към героите на България. Отменени са празничните слова и празничния концерт. С минута мълчание присъстващите ще почетат паметта на загиналите в тежкото произшествие с пътническия кораб в Охридското езеро вчера.
Заупокойна литургия в памет на българските граждани, загинали при инцидента в Охридското езеро отслужи пред паметника „Майка България“ Великотърновският митрополит Григорий. По повод на 124-та годишнина от обявяването на Съединението на България пред паметника бяха поднесени венци и цветя от името на държавни институции и обществени организации.
Днес е ден нанационален траур в Македония. В понеделник 7 септември ще бъде Ден на национален траур в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *