Празниците в Китай доведоха до рекорден брой туристически посещения в Тибет

Рекорден брой от 340 хил. туристи са посетили Тибет по време на празниците в Китай, продължили една седмица, като много от тях са пътували с новопостроената железопътна линия, съобщи АФП, позовавайки се на държавната агенция Xinhua.

Повишението в броя на туристите е с 33 на сто спрямо миналогодишните празници, като приходите от тях са нараснали с 31 на сто до 135 млн. юана (17,5 млн. долара) спрямо 2006 г.

Местното правителство очаква около 3 млн. души да посетят региона тази година.

Тибетската железопътна линия, която е разположена на най-голяма височина в света, бе открита през юли миналата година. Едва два месеца по-късно обаче бе съобщено, че бетонната конструкция на линията започва да се пропуква, а основата й – да потъва.

Пътят свързва хималайския регион с останалата част на Китай и предлага достъпни билети за много китайци, които преди това не можеха да си позволят самолетните билети.

Жителите на Тибет обаче се опасяват, че линията ще бъде използвана, за да се засили влиянието на Пекин върху региона с прииждането на етнически китайци. Армията на Китай нахлу в Тибет през 1951 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *