Българските производители обраха златните медали на Пловдивския панаир

49 експоната на български и чуждестранни фирми получават златен медал и диплом

Общо 49 експоната на български и чуждестранни фирми, представени на 27-ия Международен панаир за потребителски стоки и технологии „Пролет2007“, получават златен медал и диплом.

От тях 43 са произведени в България, а 6 – в други страни, съобщиха от пресцентъра на панаира.

Най-много са отличията в раздел „Хранителни стоки и продукти“ – 28 български и едно чуждестранно. В раздел „Парфюмерия, козметика, битова химия“ са наградени 7 експоната от България. Отличията за чуждестранни изложители в раздел „Текстил, облекла, кожени изделия“ са 3, а за българските – 2.

В раздел „Текстил, облекла, кожени изделия“ с награди си тръгва детската колекция „Пролет-лято 2007“ на варненската ТПКИ „Родина“, съобщи БГНЕС.

Златно отличие се връчва и за колекцията спортни мъжки и дамски чорапи „Active“: терлици, чорапи с къс конч и чорапи с дълъг конч, на софийската фирма „Никол-НВ“ ЕООД.

В раздел „Парфюмерия, козметика битова химия“ два медала получава пловдивската козметична компания „Роза импекс“ – за лифтинг-маска за лице „Bio Botox effect Regal Age control“ и крем против бръчки за мъже от същата серия.

Карловското дружество „Българска роза“ взима медал за своя натурален глицеринов сапун „Розе Фентази“.

В раздел „Мебели, обзавеждане, строителни материали за дома“ златни отличия получават термострой на „Пластмасови изделия“ АД – Средец, обзавеждане за бар модел „Стар английски пъб“ на ЕТ „Махагон – Стоян и син“ от пловдивското село Калековец, матрак „Антистрес 7“ на пловдивската компания „Тед Инвест“ ООД.

В раздел „Техника“ се присъжда само един златен медал – за горивната камера тип DF за вграждане с мощност 10 кW на фирма „Дявач“ ЕООД от Нови Искър.

Най-много отличия се връчват в категория „Хранителни стоки и продукти“ – общо 28 медала за български продукти. Хасковската компания „Дерони“ получава два златни приза за своята едноименна серия кетчуп в стъклена бутилка от 4 различни вида и за лютеница „Велика“.

Фирма „Консул“ ООД е отличена за своята „Свежа майонеза“ и за серията си майонезен сос два вида, както и за газираната безалкохолна напитка „Лимон“.

Два медала получава и ЕТ „Бор Чвор“ от пловдивското село Дълбок извор – за краве кисело мляко „Култура“ и за топено пушено сирене „Бор Чвор“.

По два златни медала получават старозагорската фирма „Рокар – 1“ – за бабек „Каровски“ и за сурово-сушено филе „Рокар“, фирма „Савимекс“ ЕОДД от Добрич за макарони „Златна Добрудра“ и за серията тостерен хляб „Златна Добруджа“ в пет вида, както и пловдивската „Кедър 1994-Р“ ООД за пандишпанов кейк „Густо“ и за серията кръгъл пандишпанов блат „Густо“.

Със злато се окичват и плодовите нектари, комбинирани с арония, на „Витанеа“ ООД. Три златни медала получава фирма „Мизия Милк“ ООД – Търговище за бяло пълномаслено сирене „Абелла“ тип „Фета“, кисело краве мляко „Абелла – Здраве“ 2% и бяло саламурено сирене от овче мляко „Мизия Милк“.

Шест златни медала заминават за чужбина. Отличия се присъждат в категории „Текстил, облекла“, кожени изделия“, „Битова техника, хладилна, вентилационна, климатична и отоплителна техниха“ и „Хранителни стоки и продукти“.

Заседанието на Централната комисия за провеждане на конкурса за награждаване с отличие „Златен медал и диплом“ на участвуващите в 27-ия Международен панаир на потребителски стоки и технологии се е провело на 8 май. Председател на комисията е Ивелин Буров – председател на Управителния съвет на Български институт за стандартизация. Преди да присъди отличията Централната комисия е изслушала и обсъдила докладите на ръководителите на работните групи, допълват от пресцентъра на Панаира.

Официалната церемония за връчването на златните медали и дипломи е довечера в зала „България“ на Конгресния център в Пловдивския панаир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *