Орязаха мераците за министерство на туризма

Създаваме комисия заедно с бизнеса, каза Ивайло Калфин

Държавата се опъна на идеята на туристическите босове за създаването на отделно министерство за бранша. Това стана на първия конгрес на инвеститорите в туризма, който се проведе в пловдивския панаир вчера. На церемонията при откриването шефът на Националния борд по туризъм Георги Гергов заяви, че създаването на такова ведомство е наложително, защото сега развитието на отрасъла зависи от 7 различни министерства. Вицепремиерът Ивайло Калфин обаче се противопостави на идеята. Той се аргументира, че изграждането на нова администрация е скъпо начинание, което няма да постигне търсения ефект. Според него е по-целесъобразно да бъде създадена държавно-обществена консултативна комисия, в която да участват седемте министри заедно с представители на бизнеса. Само така бързо и ефективно може да се изработи координирана политика в туризма, заяви Калфин.

Всички участници в конгреса се съюзиха около предложението на Гергов за обединение на туристическия бранш в конфедерация, която да защитава интересите на туризма пред държавата. Най-образно се изказа шефът на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов. „Ако ние сега не се обединим, ще дойдат други, които са обединени, а ние ще им станем наемни работници“, заяви Божинов.

Президентът Георги Първанов и четирима министри взеха участие в работата на конгреса вчера. Според държавния глава туризмът е сред най-ярките достойнства на прехода у нас, защото въпреки неустойчивата среда за развитие е успял да се адаптира към световните стандарти и претенциите на потребителите. Към момента в туристическия бранш работят постоянно 170 000 души, а други 130 хиляди са заети сезонно, съобщи президентът. През 2006 г. у нас са почивали близо 5 млн. чужденци, а приходите в бранша са над 2 млрд. евро. Други 3 млрд. евро пък са вложили чужденци за покупка на втори дом в България, каза Георги Първанов.

Според социалния министър Емилия Масларова вече се разработват програми, които ще намалят недостига на квалифицирана работна ръка в туризма. Предвижда се в районите с най-много безработни за започне обучение на кадри за бранша. Отделно има идея спасителите от плажа да се преквалифицират в планински спасители или ски учители, за да са заети целогодишно. По тези програми социалното министерство ще разполага с 80 млн. лв. Други 200 млн. лв. чакат да бъдат усвоени за подобряване на инфраструктурата в курортите, каза строителният министър Асен Гагаузов. Министърът на държавната администрация Николай Василев пък се обяви за бързото въвеждане на 7% ДДС за туристическия бранш.

Костадин Аршинков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *