Преглед на печата за 7 февруари

Предстоящият междинен доклад на Еврокомисията отново ще е негативен
в. Дневник
Критики към България за недостатъчни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, се очаква да съдържа междинният доклад на Европейската комисия по мониторинговия механизъм за България, съобщи БНР. Най-вероятно документът ще бъде представен официално в четвъртък на 12 февруари.
Според източниците на БНР Еврокомисията ще изрази недоволството си и от отлагането на закона за конфликта на интереси, както и от продължаващите замени на гори и земеделски земи. В проекта му се съдържа констатацията, че все още няма достатъчно обвинения и присъди по знакови дела за корупция по върховете и участие в организирани престъпни групи.
Абсурди спъват общините по пътя към европроектите
в. Сега
Сдружението на общините ще настоява пред вицепремиера Меглена Плугчиева да се премахнат абсурдите, които спъват местната власт при кандидатстването за европроекти. Един от тях е сегашното условие общините да представят документ пред еврозвената по оперативните програми, че съществуват в правния мир. Освен това от тях се изисквало да докажат, че кметът е легитимно избран. Справките се представят в няколко екземпляра и трябва да са нотариално заверени, оплакаха се от НСОРБ. А това удължава пътя до парите от ЕС.
„От кандидатите за евросредства не трябва да се търсят служебно известни и достъпни документи“, обясни изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова. Според нея трябва да отпадне и изискването да се представят счетоводни отчети и баланси, защото и тази информация съществува в МФ и съответните органи могат по служебен път да я получат.
Обличаме с костюми бизнесмени в Англия
в. Стандарт
Обличаме бизнесмените в Англия и Германия с турски костюми. Фабрика за мъжка мода вдига в община Венец бизнесменът от южната ни съседка Мехмед Бююк Икис. Инвестицията е за два милиона евро, а строителното разрешение вече е факт, каза за „Стандарт“ кметът Нехрибан Ахмедова. Фабриката ще бъде изградена близо до село Борци на близо 40 дка площ. Първата копка на мащабния проект общинската администрация очаква през месец март. Амбициите на Икис са производството да започне до началото на есента. Близо 500 души ще работят в модерната фабрика. Това е втората по-голяма инвестиция на турския бизнесмен у нас. През 2002 г. модният ас откри в Пловдив фабриката „Сантинели“.

Новият завод ще носи марката „Б-Туйнс“. Готовите мъжки облекла ще се продават изцяло в Европа, където Икис има 7-годишни договори за реализация на продукцията си. Стоките ще заминават директно за Германия, Англия и Италия. Моден бутик в преддверието на фабриката във Венец ще обслужва българските клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *