Лошите макро-данни не успяха да сломят позитивизма на щатската борса

Борсовата сесия в САЩ приключи с повишения за основните индекси, въпреки серията от негативни макроикономически данни, които бяха публикувани вчера.
До голяма степен очакванията на пазарните участници за скорошно осъществяване на спасителния икономически план на президента Барак Обама неутрализираха негативния тон на обявените макроикономически фактори.
Dow Jones затвори на ниво от 8 280,59 пункта, с което отчете ръст от 2,7% за днешната търговска сесия и 3,5% на седмична база. Широкият S&P 500 добави 2,7% днес и 5,2% за седмицата до ниво от 868,59 пункта.
По-рано днес стана ясно, че нивото на безработица в САЩ през януари се повишава до най-високите си стойности за последните 17 години, скачайки до 7,6 на сто. В първия месец на годината близо 600 хил. американци са загубили работата си.
Също така бяха обявени данните за потребителските кредити в страната, които отчетоха трети пореден месечен спад от 3,1% през декември.
Междувременно от Standard & Poor’s днес обявиха, че очакват дивидентите, раздавани от компаниите от индекса S&P 500, да намалеят с 13,3% през 2009 г., което би било най-силното им понижение от 1942 г. насам. Тогава те са се свили с близо 17 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *