САЩ вървят по инфлационния път на Зимбабве?

Америка е изправена пред огромния риск да бъде ударена от хиперинфлация по подобие на тази в Зимбабве, а освен това има достатъчно сигнали, индикиращи това, че най-голямата икономика в света е заплашена да се превърне в бананова република.
Твърдението е на анализатора Марк Фабер, който е автор на доклада „Мрак, гибел и взрив“ (Gloom, Doom&Boom), предава NBC.
„В САЩ има тотално нова икономическа школа и тя се нарича школата на Зимбабве. Неин основател е един от най-големите водачи на този свят – Робърт Мугабе, който успя напълно да докара страната си до просешка тояга“, заявява Фабер.
„Точно такава е и монетарната политика, която в момента провеждат в САЩ“.
Увеличаването на правителствената намеса в икономиката вероятно ще забави икономическия растеж, защото историята показва, че всеки път когато частният сектор се свие, за да направи път на държавния, икономиката страда, смята анализаторът.
Попитан дали САЩ са изправени пред риск от инфлация в размер на 200% Фабер отговаря: „Засега не. Още не. Но смятам, че рано или късно ще бъде. Ако погледна правителствения дълг на САЩ и общото количество на дълга, смятам, че единственият начин страната да не изпадне в неплатежоспособност заради задълженията е инфлацията“.
Политиката на Федералния резерв за печатане на пари и правителствената намеса в икономиката могат да подкопаят икономическата и политическа власт в страната, предупреждава Фабер.
„Още преди две години написах доклад със заглавие „Превръща ли се Америка в бананова република?“ и сега има някои черти, характерни за банановите републики – тоталитарно управление, много силна правителствена намеса в икономика и поляризация на богатството“, казва специалистът.
„Всички тези тенденции се проявяват в САЩ. Не сме стигнали до такава ситуация и на теория това може да бъде предотвратено. Аз обаче се съмнявам това да стане“, завършва Фабер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *