Преглед на печата

Окончателните цени ще бъдат обявени днес, информира вестникът.  „Най-солени ще са сметките в Пловдив и Търново“, предупреждава Монитор.
Стандарт изчислява, че комуналните сметки на 4-членно семейство до следващото лято ще набъбнат между 25 и 83 лева. Според вестника толкова излиза един ден на морето. Оттук и констатацията: „Сметките изяждат ден на морето“.
Измамници източват от държавната хазна 1 милиард лева годишно чрез нова ДДС-измама. Подробности за схемата, известна като „въртележка“, съобщава 24 часа. Групи от българи, румънци и гърци регистрирали десетки „кухи“ фирми на териториите на своите държави. След това пристъпвали към огромен внос и износ, но не на стоки, а на фактури и други документи. Заради високите обороти се натрупвал огромен ДДС. Накрая стоката се продава реално, но без данъка. По закон ако българин регистрира фирма в Румъния и Гърция, ДДС-то от вноса и износа се връща от нашия бюджет, пояснява 24 часа.
„ГЕРБ сами за промяна на Конституцията“, пише Дума. Пактът за финансова стабилност няма как да бъде одобрен в парламента, показа гласуването в комисии. Депутатите от управляващата партия защитиха сами предлаганите текстове. Останалите партии или бяха против, или се въздържаха. За конституционните поправки са нужни гласовете на 180 депутата, но ГЕРБ разполага само със 117, посочва левият вестник.
„Найденов намери пазар за скъпите храни – в детските градини“, пише Сега. След поредица от акции без видим резултат аграрният министър намери начин да осигури продажбата на скъпите колбаси, сирена и хляб, изготвени по създадените от него стандарти за качество. Той обяви, че ще намали цената, като елиминира дистрибуторите. Дистрибутори обаче отвърнаха, че производителите сами ще увеличат цената, като прибавят разходите си за транспорт. Родителски асоциации пък призоваха държавата да поеме част от стойността на скъпите, но претендиращи за здравословни стоки.
„Качествената манджа“ ще струва между 7 и 8 на сто по-скъпо, което може да бъде компенсирано с премахването на посредниците, твърди Монитор.
С една година ще бъде намалено следването в университетите, твърди Труд. Просветният министър Сергей Игнатов заявява в интервю за вестника, че ще изчака изхода на дебата в Европа, преди впише конкретни изисквания в Закона за висшето образование. Висшите училища ще преценяват за каква специалност колко години са нужни. Ще отпадне и изискването за изкарване на брой часове преди получаване на образователна степен.
„Дерат с такса „класиране“ преди изпитите“, пише Монитор и пояснява: „По 36 лева задължително трябва да плати всеки кандидат-студент за участие в класиране за Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *