Преглед на печата

Ако днес няма решение, това ще е сигнал, че има сериозни спорове за двете кандидатури, посочва вестникът.
„Не ми е предлаган постът на Плевнелиев“, заявява самият Дончев в интервю за 24 часа. В същото интервю научаваме, че планираният фонд за нисколихвено кредитиране на дребни и средни фирми ще е в размер около 150 милиона евро. Високотехнологичен парк ще е стръв за компании от Европа и цял свят да вкарат пари в България. За него е предвиден ресурс от 50 милиона евро, но той ще бъде строен само ако се включат и частни инвеститори, твърди Томислав Дончев – все още министър на еврофондовете, цитиран от 24 часа.
Още една предизборна тема заема челна страница в днешния печат. Заглавието в Труд гласи: „Зеленогорски на вот с партия назаем“. Централната избирателна комисия отряза дясната коалиция на плевенския кмет с мотива, че е подала неточни документи и извън срок. Затова се очаква Зеленогорски да ползва услугите на формация, която вече се е регистрирала. Десетина партии са предложили регистрацията си на кмета. Той пък ги пази в тайна, за да се застрахова от натиск, твърди Труд.
Не отшумява и темата за приватизацията на „Булгартабак“, договорена миналата седмица. „Кой ще е новият собственик и дали ще има прехвърляне на собствеността не е толкова важно“, твърди изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, цитиран от Труд. Важното според Караниколов е, че са заложени, по думите му, „сериозни гаранции“ за спазване на предмета на дейност, социалните ангажименти и изкупуването на тютюна.
„Мълчанието на Доган и неглижирането на сделката от негова страна е най-силният знак на подкрепа, който лидерът на ДПС може да даде. Ситуацията е недвусмислена – този път истинският купувач е одобрен от Доган“, коментира журналистката Красимира Георгиева в анализ на сделката за „Булгартабак“ на страниците на Труд.
Вестник Сега обаче цитира изказване на Доган от края на миналата седмица. Лидерът на Движението за права и свободи се заканил да спре сделката, „след като се запознаем с подробностите“.
„Мъглата около „Булгартабак” започва да се разсейва, след като премиерът Бойко Борисов призна, че бившият финансов министър в кабинета „Сакскобургготски“ Милен Велчев е консултирал купувача по сделката,“ пише Сега.
Неизвестните за купувача ще се изяснят окончателно след като бъде сменена управата на холдинга, посочва 24 часа. Продажбата ще бъде приключена до десет дни. Остават само формалности – включително и одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, прогнозира вестникът.
Заради кризата в родината си „Гърците стават българи“, пише Стандарт на първата си страница и пояснява: „След като прехвърлиха у нас бизнеса и парите си, новата мода е покупката на кола в България“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *