Преглед на печата

Предимно икономически са новините от първите страници на пресата днес. „Кризата увеличи дефицита в пенсионната система до милиард и триста милиона лева“, съобщава от първата си страница в-к „Сега“. Под главата си изданието уточнява, че прогнозите, за сериозен риск за пенсионната система, се оправдават. Бюджетът е подложен на натиск от две страни – от едната – постъпленията намаляват заради безработицата и намалените заплати, а от друга разходите се увеличавата заради обезщетенията.

Две заглавия разделят първата страница на в-к „Дневник“. „Рецесията се задълбочава“ е едното и до него „Гигантска дупка в общественото осигуряване“. Вестникът продължава темата за дефицита в системата на НОИ, но допълва и с данни от статистиката, че спадът на Брутния Вътрешен Продукт към края на юни е достигнал 4.8 на сто.

„Най-трагично е в железниците“ – с това заглавие ще ви посрещне вестник „Пари“ и с уточнението, че за първите шест месеца на тази година БДЖ и Национална Компания Железопътна инфраструктура са с два пъти по-голяма загуба спрямо миналата година.

За челната си страница вестник „Дума“ избира новината, че „Полицаите остават с досегашните заплати“ и цитира премиера Борисов, че те трябва да докажат, че заслужават увеличение. На полицейска вълна е и вестник „Монитор“, който извежда на първата си страница това, че новият вътрешен министър е извадил скандална сделка на предшественика си за близо три милиона лева. Става дума за принтери, които излезли на МВР по 1 400 лева бройката, а сделката била сключена само месец преди края на мандата.

Вестник „Делник“ също избира да цитира премиера от първата си страница, че „Катаджия, който си търси рушвет, е вън“. Бойко Борисов има непоносимост и към завареното в МВР е коментарът на „Делник“.

„24 часа“ избира за челната си страница заглавието „Половината заменени гори – вече бетон“. Всекидневникът пояснява, че горите вече са със сменен статут и върху тях се строи.

Водещата новина от първа страница на вестник „Труд“ идва от Германия, където хората се запасявали масово с обикновени стоватови крушки, а скоро се очаква това да се случи и у нас, тъй като от първи септември Брюксел забранява продажбата им и вече ще има само енергоспестяващи, но те са десетократно по-скъпи.

Църквата скочи срещу Мадона, съобщава от първата си страница „Стандарт“ и цитира пловдивски отец, според когото концерта на попзвездата трябва да се отложи, тъй като е в деня на Йоан Кръстител, а тогава трябва да се спазва строг пост от миряните.

От вестник „Новинар“ получаваме предупреждението от първа страница, че „Мутираме“. Изданието съобщава, че българският ген се променя заради некачествената храна, но хората са принудени да я купуват, тъй като не могат да си позволят качествени продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *