Преглед на печата

“В понеделник казват има ли доклад с 10 управници“, съобщава “Труд“. “Според Закона за ДАНС, информацията, която излиза от агенцията, трябва да стига навреме и в равни обеми до премиера и президента. Тъй като до мен не е стигала подобна информация, смятам, че такъв супердоклад, който да визира 10 министри, едва ли е възможен.“ Това обяви вчера президентът Георги Първанов. Изявлението му бе по повод интервю с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, който намекна, че агенцията е изготвила доклад за корупция с имената на повече от 10 министри от кабинета “Станишев“. Шефът на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов вчера обаче заяви, че в отчетния доклад на агенцията до 30 юли т.г. имена на министри няма. Бившият премиер Сергей Станишев за втори път заяви, че и до него доклад с имена на корумпирани министри не е изпращан. “Не чакайте от Станишев истината за ДАНС“, казва в интервю за “Труд“ финансистът Кольо Парамов. Според него, ако Станишев продължава да твърди сега, че не е получавал от ДАНС сигнали за злоупотреби с власт, той трябва да отговори на един неудобен въпрос. Защо създаде ДАНС тогава и защо не я е закрил, ако тя не е вършила работата, за която е създадена – да следи за корупцията във властта. Ако признае за докладите с корумпираните, той трябва да каже защо ги е премълчал. Ако отрече, трябва да отговаря защо е била бездейна неговата ДАНС. Понеже корупцията на министрите вече излиза и по други линии. Образуват се дела и главният прокурор казва, че са основателни, твърди Парамов.
“С икономия само не може, трябва програма“, е оценката на президента Георги Първанов за ГЕРБ, за която пише “24 часа“. Много е важно да се направи една внимателна преценка на наследеното, но успоредно с това вече трябва да има една много сериозна антикризисна програма, която да не се свежда само до икономии и до свиване на администрацията на отделните дейности. Теорията и практиката учат, че изходът от кризата не е само в свиването. Трябва да се намери ресурс, за да се инвестира в производството и потреблението. С тези думи президентът Георги Първанов се обяви против излишните съкращения, като антикризисна мярка на новия кабинет. Той обаче подкрепи пълната ревизия за дейността на предишното правителство и смята, че виновните трябва да бъдат наказани. “Първанов започна с критиките към кабинета“, акцентира “Сега“.
“Не ни трябва месия, а политик с мисия“, казва в интервю за “Труд“ историкът проф. Георги Марков. “През последните 20 г. у нас имаше толкова министри и депутати, колкото за 45 г. народна власт не е имало. Но много от тях се провалиха, защото се оказаха неподготвени за изкушението на властта. Ако имаха качества да управляват – да, но те не издържаха. Решиха да обогатят себе си и обкръжението. Затова българският народ ред по ред ги зачерква не само от властта, а и от политическата сцена“, посочва Георги Марков.
„Службите слушали журналисти 4 месеца преди “Галерия“, отбелязва “Труд“. В делото “Галерия“ има смущаващи неща като това, че различни лица са били подслушвани 4 месеца преди образуването на разработката. Това обясни вчера лидерът на ДСБ Иван Костов, който е председател на ротационен принцип на парламентарната комисия, която наблюдава ДАНС. Разработката “Галерия“ била насочена срещу трима от в. “Уикенд“. “Искам да ви разочаровам, че във вида, в който е разсекретена, “Галерия“ е неизползваема за публиката, защото в нея има класифицирана информация, която не може да бъде обявена“, предупреди Костов. “Ген. Танов: Трима бивши министри са в “Лиана“, пише “Труд“. В разработката “Лиана“, свързана с корупционни практики в ДПС, фигурират трима министри от бившето управление. Те са от ДПС и от БСП.“ Това заяви вчера бившият шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов, сега шеф на Агенция “Митници“. Според ген. Танов за 4 месеца антимафиотите събрали оперативни данни, написали доклад от 45 страници, на базата на който поискали от прокуратурата да се образува конкретно дело. По-късно той видял доклад на агенцията по същата тема, който бил пълен фалшификат. Депутати вчера припомниха, че делото “Лиана“ не е приключило и затова с него не може да се занимава спецкомисията за ДАНС. “Мълчанието на соколите“, е коментарът в “Труд“. Посочва се, че откакто на 5 юли падна от власт, партията на Ахмед Доган е в състояние на мълчаливо съгласие. Подкрепи идеите на десницата за ревизия на кабинета “Станишев“. Съгласи се с новите “правила на играта“ в парламента – да няма бивши ченгета в ръководството на Народното събрание. ДПС ще продължи да мълчи със сигурност, докато изтекат 100-те дни на кабинета “Борисов“. И докато приключат проверките и по имотите, с които се свързва Доган, и по работата на министрите му. Мълчанието спорадично ще бъде нарушавано около частичните местни избори наесен. Но вероятно ще се проточи до националната конференция, когато всички ще притихнат да чуят какво ще каже Ахмед Доган.
“Проверяват се разходите на енергийния холдинг“, информира “Труд“. Даден е ход на обстойна проверка, която да удостовери законосъобразността и целесъобразността на направените разходи от Българския енергиен холдинг /БЕХ/. В същото време Агенцията за държавна финансова инспекция проверява и съдбата на 700 млн. лева, постъпили в БЕХ чрез бюджета на икономическото министерство. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на вчерашния парламентарен контрол. От януари до юли т.г. оперативните разходи на енергийния холдинг са в размер на 5 130 000 лева, съобщи Трайков. От тях най-много са за външни услуги – 2,337 млн. лева. Преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че енергийният холдинг не е нужен и ще бъде закрит. “В ДКЕВР една заплата = 12 средни пенсии“, научаваме от “Експрес“. Почти колкото 12 средни пенсии е заплатата на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това стана ясно вчера, след като председателят на комисията Константин Шушулов отговори писмено на въпросите, които премиерът Бойко Борисов му изпрати преди седмица. Решенията на комисията се взимат от 13 човека. Според Борисов обаче многобройният състав не допринася за качеството и тежестта на решенията. “Ще има промени при ценообразуването в енергетиката, така че да е напълно ясно на потребителите как се формират тарифите и те да балансират интересите и на инвеститори, и на потребители. Ще се предприемат стъпки и за изграждането на авторитет на ДКЕВР“, се казва още в становището на премиера Борисов. А “Новинар“ от първа страница конкретизира: “Над 4 бона средна заплата във ведомството на Шушулов“. “Дянков удря сивата търговия на горива с ежедневни отчети“, отбелязва “Сега“. Сивата търговия с горива ще бъде ударена от 1 октомври, откогато всяка бензиностанция в страната ще е длъжна да отчита всекидневно в данъчните служби продажбите си. Това обявиха вчера от финансовото министерство, представяйки новината като дългоочакваното онлайн свързване между бензиностанциите и данъчните. В България има над 2700 бензиностанции, без да се броят незаконните. Промяната на наредбата, направена от финансовия министър Симеон Дянков, обаче не предвижда никаква онлайн връзка, а просто подаване на ежедневна информация от всеки търговец на горива на дребно.
“Не можем да се отърсим от проблемите си“, е оценка на министъра на външните работи Румяна Желева. В интервю за “Капитал“ тя посочва, че през двете години, откакто България е член на ЕС, ние говорим само за нашите проблеми. Това остава впечатление, че страната ни не е особено активна при формирането на политики м Евросъюза. “Непрекъснато трябва да се защитаваме – продължава Желева. – На 14 и 15 септември има съвет на външните министри в Брюксел и аз пак ще трябва да се изяснявам по повод на последния доклад. Как тогава да поставим нашите приоритети и да кажем: ето, ние сме тук, за да говорим много по-сериозно и активно по европейската перспектива на Балканите, по проблемите на черноморския регион. От заниманията с нашите собствени проблеми ние нямаме възможност ясно и категорично да се възползваме от сравнителните си предимства в сфери като разширяването, стабилността, сигурността“, посочва Румяна Желева. “ЕС остана непреклонен и за петата европрограма“, пише “Сега“. Европейската комисия върна оценката за съответствие на още една проблемна програма – “Развитие на човешките ресурси“, по която се надявахме да усвояваме евросредства. Така България няма да може да вземе пари от ЕС по пет програми. Новината съобщиха снощи от финансовото министерство. Там е получен отговор от ЕК за последната оперативна програма, по която бяхме пратили доклад. “Новото ръководство на агенция “Одит на средствата от ЕС“ ще вземе под внимание препоръките за отстраняване на несъответствията“, уточниха от ведомството на Симеон Дянков.
БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *