Преглед на печата – 19.02.2009 г.

24 часа пише за три престъпни схеми, по които 30 хиляди квадатни метра от най-апетитните зелени терени на София са били откраднати от имотната мафия. Те се оценяват на 20 милиона лева. Още 11 декара градинки в Бояна са били присвоени по четвърти начин, допълва изданието.

50-сантиметрова дупка зейна на столичния булевард „Витоша“ след взрива в столичния клуб „Неро“, пише Монитор. Клубът, собственост на сочения за крупен контрабандист Николай Методиев – Пилето, беше изтърбушен във вторник през нощта от взрив с най-малко 400 гр тротилов еквивалент.

България да замрази заплатите в бюджетния сектор, препоръча в сряда Европейската комисия, пише Дневник. Препоръката дойде ден след сигнала на синдикатите, че правителството в София замисля подобен ход, и 24 часа преди правителството да приеме постановление в тази насока.
Скандално изказване на банкера Стоян Александров почти взриви вчера икономическия форум под патронажа на премиера Сергей Станишев, пише Сега.

На дискусия за мерките срещу кризата, бившият финансов министър призова БНБ незабавно да прати свой хора в 3-4 банки, които предлагат толкова високи лихви по депозитите, че приличат на пирамиди.

Финансовата криза е водещата тема и за Стандарт. Троен съюз ще бори кризата, пише изданието. Бизнесът, БНБ и държавата си подадоха ръка за спасяване на икономиката. „Ще отстояваме запазване на всяко работно място“, обеща премиерът Сергей Станишев. Той представи мащабен държавен план срещу срива на икономиката.

Банките могат да станат много по-толерантни и да изчакват по-дълго време клиентите, които имат затруднения при изплащането на заемите си. Това са съобщили за Новинар експерти от БНБ.

България е остров на финансова стабилност на фона на рецесията, която мори Европа. Този остров обаче се управлява от прекалени оптимисти, пише Труд, който цитира оценката на Еврокомисията за бюджетната стабилност на страната ни.

Дума продължава с оценката: България е спазила ограниченията за бюджетния дефицит, съобщават от Еврокомисията. Оттам обаче ни приканиха да сдържаме растежа на заплатите в държавния сектор. Брюксел оповести оценките си за спасителните планове на 17 страни-членки.

Държавата да предвиди от резерва или чрез международни финансови институции ресурс на разположение в размер на 5 млрд лв на Българската банка за развитие, поиска Стопанската камара в нов пакет от свои антикризисни предложения, пише Класа.

Вестник Пари помества интервю с Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на Параходство Български морски флот, според когото флотът стои много добре на пазара. Независимо от кризата, всичките ни кораби до 25 години работят и печелят, уверява Домусчиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *