Икономическите индикатори продължават да са негативни. Не се очаква дъно до средата на 2009 г.

В момента инвеститорите не присъстват на пазара нито като активни продавачи, нито като активни купувачи. От една страна те искат да участват при един възможен подем, а от друга, страхът от допълнителни загуби ги възпира да купуват. Точно с това изчакващо поведение може да се обясни задържалият се вече няколко месеца застой на пазара на акции. Това означава, че има основания да се очаква мечи пазар, въпреки че икономическият спад ще достигне дъното си най-рано в средата на годината и все още няма знаци за възстановяване на пазара на недвижими имоти. Така Ингрид Сцайлер, ръководител на отдел „Алокация на активите” към Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, анализира ситуацията на глобалните капиталови пазари.
САЩ: Рисковите активи се намират във фаза на възстановяване
Както се очакваше, продължаващата глобална финансова и икономическа криза оказва огромно влияние върху печалбите на компаниите. Спадът се очаква да достигне 26% за 2008 г., последван от ръст с 15% през 2009 г. Печалбите на финансовите компании стагнираха през 2008 г. и биха могли да намалеят допълнително с около 9% през 2009 г. Както се и очакваше, през текущия отчетен период негативните корекции на перспективите за печалби станаха все повече.
Благоприятно влияние оказва инфлационният тренд. Исторически погледнато, съществува положителна зависимост между инфлацията и печалбите. Очакваната по-ниска стойност на инфлацията означава по-ниски рискови премии за фондовите пазари. По-нататъшното понижение на инфлацията обаче би било нежелателно, тъй като това би довело до опасения от дефлация.
Пред оптимизма на борсите обаче, стоят редица препятствия. На първо място трябва да бъдат споменати хедж фондовете. Принудителни продажби от страна на тази инвеститорска група вероятно допринесоха силно за спада на стойността на акциите през последните месеци. Поради непрозрачността на тези фондове е трудно да се прецени до каква степен те са намалили експозициите си и съответно какъв е обема на текущите постъпления. Друга пречка е волатилността, която през четвъртото тримесечие на 2008 г. достигна рекордни нива от 30-те години на миналия век. Оттогава тя чувствително намаля, което може да се разглежда като предпоставка за един продължителен подем.
Рисковите активи започват да се оттласкват от дъното. Поради това агресивните къси позиции на пазара на акции вече не изглеждат подходящи, но и залагането на траен възходящ тренд би могло да е прибързано. Перспективите за пазара на акции в САЩ през 2009г. остават като цяло конструктивни.
Еврозоната: висока волатилност – твърде е рано за активно купуване на акции
Сериозното влошаване на условията за растеж започва да си пробива път при оценките за печалбите на европейските компании за 2009 г.Абсолютните оценки за печалби през 2009г. бяха намалени средно с над 20% през последните три месеца. Вследствие на сериозните понижения на стойността на акциите през изминалата половин година, оценките на европейските пазари се понижиха чувствително.Освен с актуалните разочарования по отношение на печалбите (например във финансовия сектор), това понижение на оценките (а оттам и увеличението на рисковите премии) се обяснява и с огромната несигурност по отношение на развитието на печалбите на компаниите през следващите тримесечия. Много компании или намалиха прогнозните си за печалби, или с оглед на високата степен на непредвидимост, въобще не са в състояние да направят прогнози.
След почти паническите разпродажби през последните месеци започна леко стабилизиране, поне в краткосрочен план. Очакваме да видим знаци на възстановяване през следващите няколко месеца, но ще има и голяма волатилност. Поради това нашето мнение е, че все още е твърде рано за по-високо тегло на акциите в портфейлите..
Развиващите се пазари: значително повишение на рисковата премия
Данните в Източна Европа показват чувствително влошаване на икономическия тренд. Прогнозите за растеж непрекъснато се ревизират в посока надолу. С оглед на това, инвеститорите в повечето източноевропейски страни очакват допълнително понижение на лихвите. През последните няколко месеца влошаването на икономическите показатели доведе до повишение на рисковата премия и значителни спадове в цените на суровините. Развиващите се пазари бяха засегнати от две страни: изтичането на капитали, поради продажбите на рискови активи от страна на инвеститорите и от срива на цените на суровините, които представляват важна съставна част от износа на много от тези страни.
В дългосрочен план перспективите за развиващите се пазари остават положителни. Въпреки че през 2008 г. от фондовете, инвестиращи в акции бяха изтеглени 50 млрд. щатски долара (което се равнява на около 40% от общите инвестиции за периода 2003 г.–2007 г.), през последните два месеца на 2008 г. обстановката се стабилизира. През 2009 г. може да се очаква, че в тези фондове ще има нетен приток на капитали.
Възможности
Оттласкването от дъното и първоначалното възстановяване на пазара като цяло се характеризират с висока волатилност и съществува риск по отношение на избора на точен момент за влизане на пазара. Поради тази причина инвестициите трябва да бъдат разпределени във времето (под формата на спестовни планове във фондове).
Това в никакъв случай не трябва да означава, че в скоро време не би могло да има възможности за по-мащабни покупки от определени компании: Интересни преди всичко са акциите от развитите пазари.Също така и сферата на инфраструктурата предлага възможности, с оглед на глобалните инвестиции в този сектор. В бъдеще е вероятно възстановяване на цените на суровините и в резултат на това очакваме развиващите се пазари отново да се представят по-добре от останалите.

darikfinance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *