Стоян Александров: Голямата експанзия започна с решението за увеличаване на гаранцията по депозитите

БНБ и Асоциацията на търговските банки да помислят кои са пътищата за намаляване на лихвите по депозити, което да доведе до намаляване на лихвите по кредити. За това призова финансистът Стоян Александров по време на икономически форум, посветен на глобалната криза, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Не мога да обясня защо, когато в цял свят лихвите падат, у нас скочиха и достигат такива измерения, посочи Александров. Финансистът даде пример с банка, която дава 10 % месечна лихва по депозит. Това прилича на пирамида, заяви той и допълни – трябва да има някой, който да наблюдава какво точно става. Вдигането на лихвите по кредити вследствие на високите лихви по депозити прави почти невъзможно новото кредитиране, бе категоричен той.
Според Александров голямата експанзия е започнала с решението за увеличаване на гаранцията по депозитите. Той посочи, че е можело да се проведе разговор с търговските банки да не пипат лихвите по вече отпуснати кредити, защото сега идва рискът за плащането им след като лихвите по кредити се увеличиха.
Александров заяви, че хората ще бъдат принудени да имат друго поведение по време на избори и да обвиняват правителството за случващото се. И даде пример – с увеличаване на лихвите по кредити на фона на много други по-високи плащания има вероятност хората да спрат да плащат сметки за ток и парно, за да обслужват кредит за жилище например, защото не е без значение увеличена месечна вноска от 40-50 лв. по кредита.
Гарантирането на депозитите беше важна мярка, не толкова за нас, посочи премиерът. Страни обявяваха все по-високи гаранции и трябваше да дадем гаранции на вложителите, макар у нас да нямаше фактическа необходимост, за да не започне изтичане на средства, каза още Станишев. Подготвяме се за най-лошото и се надяваме на най-доброто, подчерта премиерът и отново заяви, че има разработени различни сценарии.

focus-news.net
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *