Преглед на печата

Най-богатите министри, при това законно, са министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, според оповестените от Сметната палата имотни декларации на управляващите, пише Труд. Най-беден е министърът на образованието Сергей Игнатов. Властимащите масово посочват големи суми, налични в брой, посочва изданието.
Министрите от кабинета „Борисов“ са използвали спада в цените на имотите, за да си закупят жилища в София през тази и миналата година, коментира темата Дневник.
Президентът, премиерът и председателят на Народното събрание вече ще плащат самолета на властта, вместо разноските им да бъдат поемани от транспортното министерство, предвиждат промени в Закона за гражданското въздухоплаване, цитирани от 24 часа. Когато средствата на институциите, предвидени за полети, свършат, няма да се лети, коментира транспортният министър Александър Цветков.
Над 50 компании от цяла Европа са закупили документи за търга на лот 2 от автомагистрала „Тракия“, съобщава вестник Пари. Според източници на изданието обаче е възможно Брюксел да стопира и този търг за „Тракия“ заради нередности в тръжната документация поради облагодетелстване на определена фирма.
„Очаквам проблеми между Фандъкова и ГЕРБ“, твърди председателят на групата общински съветници на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев в интервю за Дума. Според него единствените проблеми на новия столичен кмет могат да възникнат с групата на мнозинството поради множеството интереси, преплетени там.
Таксата за детска градина в София ще се повиши, тъй като по-високите тарифи ще позволят строителството на нови детски заведения, твърди столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от Стандарт. Възможно е тарифата да се определя според доходите на родителите, коментира решението Ева Борисова от асоциация „Родители“.
Европейският съюз е недоволен от нивото на образованието във всички страни-членки на блока, а България е в дъното на класациите, отбелязва вестник Сега. Данните са от доклад на Европейската комисия, в който се казва, че целите, които си поставя Евросъюза в тази сфера до 2010 г., ще трябва да бъдат отложени с 10 години.
Езиковеди от 14 български и европейски университети ще решават дали пълният член да отпадне от книжовните норми на българския език, тъй като правилото е изкуствено и употребата му е разколебана от интернет и медиите, пише Монитор. Според специалистите е дошло времето за езикова промяна, която да доближи начина ни на говорене до писането.
Петдесет и седем процента от българите играят хазарт, сочи проучване на социологическа агенция „Алфа рисърч“, поръчано от министъра на финансите Симеон Дянков, пише Новинар. Става въпрос за предимно млади българи с по-ниски доходи, живеещи в областните градове или селата. Близо 50 процента от анкетираните заявяват, че хазартът трябва да се забрани, както и че чрез него се перат пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *