Преглед на печата

Основна тема за вестниците е отвличането от сомалийски пирати на кораба „Сейнт Джеймс Парк“, на борда на който има и петима българи. Според изданията, имената им са Ивайло Русев, Стефан Атанасов, Светозар Тенев, Емил Дянков и Николай Колев. Организацията, която защитава плавателните съдове в района на Аденския залив – ИЮ НАВФОР, смята, че капитанът на кораба носи вина за похищението, тъй като е започнал преминаването на залива, без да се присъедини към транзитната група плавателни съдове.
Бордът на Българската фондова борса ще бъде освободен предсрочно и в негоще влязат нови лица, пише на първата си страница 24 часа. За председател на съвета на директорите се спряга името на бившия главен редактор на „Капитал“ Петко Шишков, а промените ще бъдат решени на извънредно общо събрание на 20 януари. Вестникът отделя обширно място и на преведените вчера 30 милиона лева от Здравната каса към болниците. Сумата покрива само частично изработеното за ноември и е по-малко от половината от дължимото, коментира изданието.
Смяната на ръководството на Българската фондова борса е водеща тема и за Пари. Според вестника, хората, които ще я оглавят, са представители на инвестиционните посредници, а част от големите играчи на пазара като управляващите дружества и пенсионните фондове остават без представителство.
Заведения в София предлагат незаконен паркинг срещу 5 лв, съобщава Монитор. Таксата, за която почти никога не се издават касови бележки, се събира от шофьорите, решили да спрат с автомобилите си в района на лъскавите барове в центъра или Студентския град. Бум на частни кабинети за лечение на различни зависимости се наблюдава в страната, отбелязва още вестникът.
Дума извежда начело предстоящата приватизация на „Булгартабак“. Според икономическия министър Трайчо Трайков, базовата цена ще е около 100 милиона евро, а раздържавяването трябва да е факт до средата на годината.
Темата на Дневник е посветена на завода за боклук на София. Строителят му ще бъде избран измежду 9 фирми и обединенения на български и чужди дружества, а офертите ще бъдат отворени на 4 януари.
Националната агенция за приходите е започнала проверки на 13 фирми, които организират участия на световноизвестни звезди у нас, четем на първа страница на Новинар. Според закона, от възнагражданието на всеки чужд изпълнител, който пее в България, трябва да се удържат 10 процента. Бургас е рекордьор по брой алкохолици в страната, отбелязва същият вестник. Според статистика на здравното министерство, след морския град се нареждат София, Перник и Ловеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *