Протест пред Борисов: “Стига мизерия, искаме европейски пенсии“

Пенсионери излязоха на протест на обяд пред сградата на Министерски съвет срещу мизерните коледни добавки от 25 лева, които ще получат възрастните с пенсии до 200 лева през януари.
“Стига мизерия, искаме европейски пенсии“ гласи плакат издигнат на трибуната пред бившия партиен дом, където се събраха протестиращите, предаде БНР. Без да затрудняват движението пред Министерски съвет те разпънаха един голям трикольор. За охраната на протеста пристигнаха 15-ина полицаи.
Протестиращитеса представители на пенсионерски организации, а целта им е да изразят недоволството си от водената социална политика. Те са недоволни освен от минималните коледни добавки за тази година, но и настояват минималната пенсия, която е 136 лева, да се изравни с минималната заплата от 240 лева.
Според пенсионерите всичко, което е под минималната работна заплата, не е пенсия, а е социална помощ, затова те искат премахването на точковата система и изравняване на минималната пенсия с минималната работна заплата, предаде „Фокус“.
Пенсионерите негодуват и срещу поредното увеличение с 2 лв. на картите за градския транспорт от 6 лв. на 8 лв. в София. Според тях е абсурдно всеки месец пенсионерите да трябва да си актуализират картите.
Възрастните хора заявиха, че ще искат среща и с омбудсмана Гиньо Ганев, от когото да потърсят подкрепа за исканията си.
Минималната работна заплата в България трябва да се вдигне най-малко три пъти и оттам нататък ще се вдигнат и пенсиите, коментира проф. Лозан Стоименов – председател на Движение „Народен юмрук”, което защитава правата на пенсионерите. Той заяви, че няма нищо общо с организирания днес протест на пенсионерите и бе категоричен, че не си заслужава да се протестира за сто или двеста лева, тъй като не се решават радикално проблемите.
Борисов не излезе, за да сподели нещо с премръзналите възрастни хора и те си разотидоха да празнуват посрещането на 2010 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *