Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
Водещите теми

„Тежка забрана за риболова“
173 водоема без въдици и серкмета
Смениха шефа на рибарската агенция
Забрана за целогодишен стопански улов на риба в райони от Черно море, Дунав и устията на реките, вливащи се в тях, е наложена със заповед на аграрния министър. Забраната не е нова и се налага за опазване на популациите. Дълъг списък на зони от реки и водоеми, в които са забранени и стопанският, и любителският риболов, е обявен на интернет страницата на рибарската агенция (ИАРА). От вчера агенцията е с нов началник – Явор Недев сменя проф. Йордан Стайков.
„Отказаха запор за имоти на Наглите“
Делото за имуществото на Хамстера е при съдийка, излязла в болнични
„Дават 10 млн. евро на Божинов“
„Държавата още дължи 1 млрд. лв. на бизнеса“
Държавата все още не е изплатила над 1 млрд. лв. дългове към частния бизнес, показа допитване на „Труд“ до няколко браншови организации. В същото време финансовият министър Симеон Дянков оправда на два пъти наличието на бюджетен дефицит с разплащането на тези дългове. Първо бяха 500 млн. лв. дефицит в бюджет 2009, а преди дни и 600-700 млн. лв. за януари от бюджет 2010 г. Хазната ще е „на червено“ също през февруари и март.
„А да лъжеш не е ли унижение?“
Да гласуваш с пръстови отпечатъци е унижение. За всеки човек. Камо ли за народен представител. Да лъжеш народа си, гласувайки с чужди карти, също е унижение. За всеки избирател. Но не и за народния избраник. Поне така бе досега. 20 години депутатите нагло ни мамеха, съревновавайки се по виртуозност в използването на 5-6, че и до 10 карти. „Мъртви души“ приемаха важни закони и решаваха съдбините на държавата. Живите в парламента обаче не приемаха това като унижение. Напротив! Бяха безскрупулни в лъжата си за празната зала. Всички. И сини, и червени, и жълти. Днес пищят, че ГЕРБ-ерите опряха до трите пръста. Но не признават, че бяха принудени. Нито една система у нас, зачитаща достойнството на депутата, не можа да се справи с недостойното му шмекеруване. Сега ще изкупват греха си. Всеки път, когато гласуват с пръст! Това ще им е за назидание. Освен ако не намерят цаката и на тази система.
„Поканеният за вицепремиер проф. Илиян Михов: Политически мач
замрази номинацията ми“

в. „24 ЧАСА“
Водещите теми

„Секретарка тук, шефът нейде в Европа“
Нов хит: в Германия набират българки за виртуална служба
Асистентките работят у дома и им плащат на час
Нова мода навлезе в България – германци си наемат български секретарки, които работят за тях по интернет. Виртуалните асистентки си седят у дома или ходят на лекции в родния си град, тъй като за новата си работа не се налага да се местят в Германия. Те дори никога не виждат шефа си. Могат да бъдат наети за час, за месец или за постоянно. Плаща им се по обичайните за страната тарифи. От тях се изисква да извършат точно определена задача, която получават по имейла, телефона или чата от началника си. Обикновено става дума за резервиране на хотели и самолети, проверка на информация по интернет, потвърждаване или отказ по телефона на различни срещи или напомнянето за тях. Понякога се възлагат и по-сложни задачи като подготовка на цяла презентация.
„Замразиха Михов за вице“
Ще гледат пак номинацията му, като влезем в чакалнята за еврото
Нина Добрев гледала „Аватар“ в София
Най-голямата българска звезда в Холивуд покара ски в Банско
„Кристалина организирала бягство на класната в гимназията“
Беше спортно гадже, спомня си съученикът й Стефан Орманджиев
„Една бира „Гьзорка и други весели истории при брак с чужденец“
„За година криза банките спечелили 780 млн. лева“
„Лавина погреба ски учител“

в. „СТАНДАРТ“
Водещите теми

„Народът vs парното“
Съдим „Топлофикация“ заради студения душ през 2008-а
Народът скача срещу парното. Софиянци могат да съдят „Топлофикация“ заради студения душ през септември 2008 г. Тогава дружеството спря топлата вода на 65 блока заради няколко нередовни абонати. Върховният административен съд окончателно потвърди вчера
„Борисов: Нямаме нужда от партии посредници с Турция“
Обръчи от фирми създават напрежение,каза премиерът в Анкара
Бойко договаря нови тръби с Ердоган
Посрещат Генерала с военни почести от три вида войски
„С военни почести турският премиер Реджеп Ердоган посрещна българския си колега Бойко Борисов в Анкара“
„Михов дава заден за вице“
Ще продължа да помагам на кабинета, обеща професорът
„Лавина помете скиор на Банско“
Лавина уби 29-годишен скиор от Банско под връх Тодорка. Трагедията се разигра вчера по обяд по западния склон под върха в посока хижа „Бъндерица“. Загиналият е Иван Попов от Банско, на 29 години, работил е като ски учител. Планински спасители предупреждават за опасности от лавини заради рязкото затопляне.
„Селинджьр се спаси в рая“

в. „НОВИНАР“
Водещите теми

„ПРОВЕРКА УСТАНОВИ: Мамят ни с дължината на тоалетната хартия“
70 процента от етикетите на деликатната стока подвеждали клиентите
От 3% до 50% по-малко късове има в ролките тоалетна хартия, отколкото обявените на опаковката. Това съобщи пред Дарик радио изпълнителният директор на Асоциацията на активните потребители Богомил Николов. Асоциацията тества продукти и услуги, предлагани на пазара, като целта е да се предотвратят измамите спрямо потребителите. Измамата с дължината на тоалетната хартия е разкрита след проучване на 19 марки трипластови и двупластови тоалетни хартии. В десет от случаите производителите са предоставили вярна информация на потребителите и броят на късовете е отговарял на количеството, записано на опаковката. При четири от марките данните за дължината на тоалетната хартия била частична, а при пет – никаква. Богомил Николов все пак подчертава, че законът не задължава производителите да отбелязват на етикета информация относно дължината на тоалетната хартия, но тя е полезна за купувачите. Той обобщи, че 70% от опаковките на изследваните тоалетни хартии ни подвеждат с етикетите си.
„Столичната „Топлофикация“ спирала парното незаконно“
„Речите на Мусолини са новият хит на Apple в Италия“
„Селинджър мания обзе Америка след смъртта на писателя“
„Премиерът Бойко Борисов беше посрещнат от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в столицата Анкара. Българският министър-председател е на двудневно официално посещение в югоизточната ни съседка. Борисов се срещна и с президента на Турция Абдулах Гюл. По време на визитата си премиерът ще бъде и в Истанбул, където ще посети църквата „Св. Стефан“ и ще разговаря с Вселенския патриарх Вартоломей.“
„Един от първите образи на крал Артур идва в София“
Изображение на крал Артур в „Нюрнбергските хроники“.
Част от една от най-ранните печатни творби в света „Нюрнбергски хроники“ (1493) се показва от днес в София. Изложбата на GreenCat Gallery „Първите стъпки на Албрехт Дюрер“ вече е в лобито на столичния „Кристал Палас бутик хотел“. У нас ще видим само секция CXLIII (143) и 9 дървогравюри на Михаел Волгемут, учител на Албрехт Дюрер между 1466 г. и 1490 г. Учени свързват дървогравюрите на Нюрнбергските хроники, по които е работил и Дюрер, и неговия „Апокалипсис“. Сред гравюрите са едно от най-ранните изображения на Крал Артур, образи на първия крал на Франция – Кловис, портрет на император Юстиниан. Работите се продават.
„Магарешка кожа“
Посетител отива при директора на. зоопарка и му казва: – Единият ви тигър не изглежда никак добре… – Това е така, защото истинският тигър умря и сега с кожата му е облечен един от нощните пазачи.- Но новият тигър непрекъснато се изпуска, докато крачи напред-назад из клетката. – А това е, защото другият тигър в клетката си е истински. Усмихни се, България! Очевидно на пазачите в столичния зоопарк им е достатъчен и бездомен пес, за да напълнят гащите и да изоставят поверените им животни на произвола на съдбата. При това положение и на тях би им прилягала нова кожа – най-добре магарешка.
„Свръхтежкият Христо Христов-Японеца едва удържа атаката на Здравко, син на шефа на федерацията по сумо Петър Стоянов-Вожда по време на демонстративната среща между двамата на откриването на първата сумо школа у нас в 172-ро OУ „Христо Ботев“ в София.“
„Охраняват с пистолети столичния зоопарк“
Нападение от глутница бездомни кучета принуди директора на столичния зоопарк Иван Иванов да постави животните под въоръжена охрана. След като миналата седмица измръзнали и подивели от глад кучета изядоха 8 муфлона, 4 елена и една сърна, питомците на зоопарка се пазят от петима охранители с газови пистолети. В зоологическата градина са въведени допълнителни мерки за сигурност като телени ограждения.

в. „ДУМА“
Водещите теми

„Акцизът вдигна контрабандата“
Проблемът с нелегалния внос на цигари ще е голям и през 2010 г., призна митническият директор Ваньо Таноб
Шейсет процента от произведените в България цигари се изнасят законно за чужбина, но голяма част от тях се връщат в страната ни незаконно, каза директорът на митниците Ваньо Танов по време на семинар, организиран от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и клуб „Журналисти срещу корупцията“. Проблемът ще е голям и през 2010 г., посочи той. След като България вдигна акциза на цигарите, се получил голям „натиск“, защото в съседните страни налогът не е повишаван. Така прехвърлянето на цигари, дори с платен акциз, също е част от него, коментира Танов. За това спомага и отпадането на визите за македонски и сръбски граждани. През 2009 г. иззетите цигари от митниците надхвърлят 74 милиона къса. През 2007 г. ОЛАФ отчита, че 43 процента от заловените контрабандни цигари са фалшиви, каза Волфганг Хетцер, съветник в ОЛАФ. Основната цел на вътрешните разследвания за контрабанда на цигари (16% през 2007 г.) са били дела, свързани с Белгия, България, Италия, Германия и Румъния. Годишните загуби от митнически приходи възлизат на 13 на сто. Международната контрабанда на цигари оказва голямо влияние върху приходите в националните бюджети, изтъкна експертът.
„Леда Милева става на 90. Честито!“
„БСП уличи Нона Караджова в лъжа“
„Димитровград е българският строеж на XX век“
„Велики жени управляват света“
„От ярето до банкнотите“
„Ще преведа на достъпен език: около 1 милиметър дупчица прави – вместо старите операции, където просто като ярета ги режеха по средата…“, обясни премиерът работата на ангиограф. Един премиер не е длъжен да разбира и от медицина и едва ли някой би му се сърдил за това. Проблемът не е в това, а в краткосрочната (или късата) политическа памет. Но да я освежим: високотехнологичната медицинска апаратура в българските болници не започва да се купува от 27 юли 2009. г. насам. Само през последните 2 години (преди 27 юли м.г.) здравното министерство закупи близо 350 напълно оборудвани линейки за всички центрове и филиали на „Бърза помощ“ в страната. За това са дадени над 15 млн. лева. Отделно са повишени заплатите на заетите в „Бърза помощ“, като общо за последните няколко години увеличението е около 45%. Ако с всичко това не бе „подплатена“ реформата в спешната помощ, докъде щяха да стигнат толкова спряганите 30 млн. лв.? А, да не забравяме: и въпросните 1.1 млн. лв. за ангиографа, чието действие бе обяснено на достъпен език, са дадени от предишното правителство. И ако ще си броим кой какво дал, по-добре е отсега да кажем, че поне още половин година управниците ни ще прерязват ленти на болници и модерна медицинска апаратура, за която са платили предшествениците им.
„Просветни рокади по никое време“
„Парма купува Валери Божинов за 5 години“

в. „СЕГА“
Водещите теми

„Хеликоптери ще спасяват жертвите на здравната реформа“
Обещаните микробуси за превоз на пациенти от малки общини още не са тръгнали
Суперскъп начин за спасяване на пациентите от селища със закрити болници измисли здравното министерство. 4 хеликоптера ще превозват нуждаещите се от спешна помощ лица от малките към големите градове, съобщиха от министерството на здравеопазването.
Новината бе подхвърлена най-напред от здравния министър Божидар Нанев вчера по време на парламентарния контрол. „Ако искате, и хеликоптери ще има, и самолети и това е подготвено, но още е рано да го кажа“, каза загадъчно министърът в отговор на въпрос на Михаил Миков от БСП. Червеният депутат предположи, че заради закриването на болници в някои малки общини и лошата инфраструктура там пациентите ще трябва да се извозват с танкове, за да стигнат до областните лечебници. Заради липса на лекари около 10 болници вече не съществуват. Други близо 160 вероятно ще фалират до края на годината, тъй като не са успели да сключат достатъчно договори със здравната каса. Техните пациенти ще трябва да търсят медицинска помощ в по-големите градове, а спешната помощ още не е готова да поеме всички. Основната причина за реформата е липсата на пари за здравеопазване.
От МЗ обясниха, че става дума за 4 хеликоптера на Министерството на отбраната, които ще се ползват също така и от МВР. „При спешен случай, когато линейка не може да достигне до пациента, идва хеликоптерът, който е най-близо до населеното място, и превозва човека до най-близката болница“, обясниха от МЗ.
„Икономистът Илиян Михов замрази номинацията си за Вицепремиер“
Българският икономист Илиян Михов замрази номинацията си за трети вицепремиер в правителството на Бойко Борисов. В интервю за 6ТВ снощи той съобщи, че засега ще остане само съветник на премиера. Причината за решението е атаката, на която бе подложен Михов заради идеите му за валутния борд. Въпреки че той няколко пъти обясни, че няма предвид премахване на борда, сред най-активните му критици останаха Иван Костов, Мартин Димитров и Яне Янев. Михов оцени снощи нападките срещу себе си като политически. Той смята, че все пак ще се включи в правителството, след като България влезе в чакалнята на еврозоната. Това може да се случи най-рано през юни. Междувременно стана ясно, че Борисов е назначил за свой съветник спорния икономист Кольо Парамов.
„Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направи първа копка на бизнес център „Капитан форт“, който ще е висок 126 метра. Сградата се намира близо до „Метро“ на бул.“Цариградско шосе“. „Дори и бомба да падне, дори и война да се случи, строителството на магистрала „Тракия“ не може да спре“, каза Плевнелиев“
„За кого работят депутатите -за себе си или за народа?“
„Сънища са родили Велики открития“
„3 истории на Иван Серафимов“

в. „ТЕЛЕГРАФ“
Водещите теми

„Първа сграда в небето“
126 метра небостьргач никне на „Цариградско“
Крепостта на София израства за 3г.
Офиси ще го напълнят, гледката ще е към планината
И в България най-накрая ще поникне сграда, която ще подгони облаците в небето. Копка на първия небостъргач направи вчера строителният министър Росен Плевнелиев. Той се намира на бул. „Цариградско шосе“ на входа на столицата и ще посреща всички с внушителния си вид. 126 метра ще е височината му. Вътре зданието ще се напълни с офиси, които ще гледат към Витоша, а търговски център ще забавлява посетителите.
„Искаме си 27 църковни имота от Анкара“
Борисов обсъжда Шенген с Ердоган,
Премиерът постави венец в мавзолея на Ататюрк
„Лавина уби сноубордист на банско“
29-годишният Иван Попов карал в забранена зона извьн пистите
„Майстора поевтиня 200 пъти“
Картините на великия за 1000 лв. в интернет
„Глад и дрога вместо Холивуд“
Съдбата на една манекенка
Не ядат, пият, посягат към наркотиците и спят с мъже за пари
„Да те гони Баба Меца“
Мечка подгони мъж, опитал се да я инжектира с приспивателно край полското село Хорзов. Ветеринарят изстрелял една инжекция в мецаната и тя заспала, но след като се доближил, станала и хукнала по петите му.
„Умирал съм над 30 пъти“
Сензационна изповед на Джоко Росич
Простих на убийците на баща ми
„В зоопарка 2 лопатара оцеляха геройски“
Вдигат ограда срещу глутниците от кучета

в. „МОНИТОР“
Водещите теми

„Дискотеки в нивите край Студентския“
СЪДЕБНИ ДЕЛА ЗА НЕЗАКОННИ СГРАДИ БЛОКИРАТ РЕФОРМИТЕ
Реститутите се жалват срещу градинки или проекти за кампус
Десетки напористи инвеститори продължават да купуват и да опитват да сменят статута на земеделски терени в Студентския град, за да построят нови дискотеки. Това каза главният архитект на София Петър Диков по време на дебат в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на тема: „Студентският град – една година по-късно“. Над 80 собственици на земи са подали жалби с подобни мотиви срещу подробния устройствен план на Студентския град, който предстои да се гласува от Столичния общински съвет през февруари. Жалбите били главно срещу това, че е отредено да има градинка или миникампус на мястото на частен парцел. Собствениците възразяват, че са им нарушени правата и са напълно прави. Имат възможност да си възстановят земята и са си я взели, но за всички е ясно, че не искат да садят картофи, а да строят“, каза главният архитект.
„Ускоряват изграждането на газопровода „Набуко““
България и Турция настояват пред ЕС за по-бърз старт на проекта
„Спирали парното незаконно“
ВАС потвърди глобата на „Топлофикация“ от 375 000 лв.
Заради 20 длъжници 51 сгради без отопление
„БГ рейнджърът 20 пъти по-евтин от американския“
Според обявена обществена поръчка за застраховане на бойците ни
„Яне се залоства в стаята“
Сменят му ключалката за Петльовден
„Кула за €60 млн. вдигат в София“
Едно от големите предимства на проекта е неговото разположение, каза арх. Ангел Захариев, един от неговите автори.
„Жена на Куйович нападна и плю по репортери“
Магистратите оправдаха журналист, даден под съд от черногореца
Теодора Здравкова, спътницата на сръбския престъпен бос Будимир Куйович, нападна фоторепортер, който се опита да я снима а Софийския районен съд вчера. Освен ударите репортерът отнесе и ругатни „боклук“, с които тя го обсипа.
„Замразиха Михов за вицепремиер“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *